Vuletić: Pozicija Srbije izazov za mnoge

Mnogi u regionu su stav Vašingtona, koji je preneo potpredsednik SAD Džozef Bajden da je Srbija centralni igrač za održavanje stabilnosti u regionu, videli kao pretnju po ostvarenje njihovih interesa, smatra sociolog Vladamir Vuletić.

Sve ono što se dešava u zemljama u okruženju je svojevrsna provokacija, zapravo serija provokacija sa osnovnom idejom da se Srbija isprovocira da učini određene poteze koji bi tada, navodno, pokazali šta je pravo lice Srbije, rekao je Vuletić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, to je, između ostalog, "i razlog zbog kog EU čeka sa jasnijim osudama".

Vuletić, međutim, napominje da je manje važno da li će doći do neke javne osude, već je važno da li i šta se dešava ispod površine i onoga što je vidljivo.

"Ovih dana će se susresti odlazeći premijer Hrvatske Tihomir Orešković i nemačka kancelarka Angela Merkel i videćemo koje će biti poruke na nivou njihovih razgovora", kaže Vuletić.

Ističe, međutim, da je vidljivo da, kad god se postigne značajan korak u popravljanju odnosa Srbije sa zemljama u regionu, uslede različite vrste provokacije.

"Setimo se da je nakon razgovora između hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Aleksandra Vučića usledio čitav niz vrlo provokativnih poteza u Hrvatskoj. Nakon što su odnosi Beorgada i Sarajeva podignuti na viši nivo, opet je usledila serija provokativnih aktivnosti u BiH, a slično je i sa događajima na KiM", smatra sociolog.

Vuletić ističe da Srbija pre svega treba da igra pametno, odnosno da ne sme da vuče ishitrene poteze niti da reaguje na provokacije.

Ukazuje, međutim, da Srbija mora da ima i plan B, jer nikada nismo u potpunosti sigurni da li će se Zapad, kome trenutno odgovara pozicija snažne Srbije, pod pritiskom zemalja iz regiona odlučiti za drugu varijantu.

"U tom smislu Srbija mora da ima plan B, ona je gurnuta u poziciju da održava i dobre odnose sa Rusijom, što na neki način stvara utisak da Srbija sedi na dve stolice. To nije tako, već je Srbija primorana da vodi računa o svojim interesima", ocenjuje Vuletić.

Srbija zbog toga, dodaje, mora da vodi računa o nečemu što naizlged može predstavljati svojevrstan korak ili potez koji bi mogao dodatno da uznemiri duhove u regionu.

"Mora da održava dobre odnose i sa Briselom i sa Vašingtonom, da ima i razumevanja na izvestan način za to što se Brisel ne opredeljuje tako oštro. Treba sačekati i videti kakvi će biti potezi Brisela, Vašingotma, ali videćemo šta u tom smislu ima da kaže i (ruski predsednik Dmitrij) Medvedev kada bude došao u Srbiju", zaključio je Vuletić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво