Kocijančič: Stiže odgovor na pismo premijera Vučića

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič potvrdila je da će iz Brisela stići odgovor na pismo kojim je premijer Aleksandar Vučić, početkom meseca, ukazao najvišim zvaničnicima EU na nedopustive izjave i akte u Hrvatskoj, kojima se ugrožavaju dobrosusedski odnosi i komplikuje situacija u regionu.

Maja Kocijančič u izjavi za Tanjug nije mogla da kaže i kada se konkretno odgovor očekuje.

Kocijančič je ponovila da će Evropska komisija odgovoriti na pismo koje je premijer Srbije 1. avgusta poslao predsedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru, šefici diplomatije EU Federiki Mogerini i komesaru za pregovore o proširenju Johanesu Hanu, kao i predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu.

Prethodno su i Večernje novosti javile da će Brisel odgovoriti na upozorenja premijera Srbije Aleksandra Vučića o eskalaciji zapaljive retorike u Hrvatskoj.

Vučić je u pismu najvišim zvaničnicima EU ukazao na situaciju u regionu, posebno na dešavanja u Hrvatskoj, naglasivši neophodnost očuvanja mira i stabilnosti.

U svojoj prvoj reakciji, početkom meseca, Kocijančič je izjavila da EU očekuje od svih u regionu da poštuju načela pomirenja, dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, naglasivši da su u pitanju "opredeljenje i obaveze svih, kako zemalja na putu ka članstvu tako i zemalja članica EU".

Portparolka Evropske komisije danas nije odgovorila na pitanje Tanjuga zašto već gotovo mesec dana nema zvaničnog odgovora Brisela na pismo premijera Srbije.

Vučić je pismo uputio posle ponišštavanja presude Alojziju Stepincu, vraćanja na početak suđenja Branimiru Glavašu za zločine nad srpskim civilima, te podizanja spomenika hrvatskom esktremisti i atentatoru Miru Barešiću, te upozorio da se na taj način ugrožavaju dobrosusedski odnosi i komplikuje situacija u regionu.

U međuvremenu je, međutim, situacija eskalirala, budući da je bivši hrvatski premijer i kandidat za novog predsednika hrvatske vlade Zoran Milanović izrekao niz uvreda na račun Srbije, srpskog naroda i državnog vrha Srbije, a Bosna i Hercegovina je obustavila istragu napada na premijera Vučića, proššle godine u Srebrenici, uz izjavu bošnjačkog zvaničnika da je Vučić "sam sebe napao".

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво