Dačić sa Banom: Želimo dijalog sa Prištinom, a ne politiku svršenog čina

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom da Srbija insistira na tome da misija UN ostane na Kosovu u nepromenjenom mandatu i sa nepromenjenim sastavom. Formiranje ZSO je od ključnog značaja za nastavak dijaloga, kaže Dačić i dodaje da Beograd ne prihvata politiku svršenog čina.

Ivica Dačić je istakao da misija UN ima važnu ulogu na Kosovu i Metohiji.

"Srbija insistira na tome da misija UN ostane u nepromenjenom mandatu i sa nepromenjenim sastavom, odnosno brojem izvršilaca i budžetom, zato što smatramo da ta misija i dalje igra veoma važnu ulogu na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Priština smatra da ta misija treba da ode sa Kosova, ali srpski narod i druge nealbanske zajednice imaju poverenje jedino u misiju UN i zato je to za Srbiju od velikog značaja.

Dačić je, takođe, rekao da je formiranje Zajednice srpskih opština od ključnog značaja za nastavak briselskog dijaloga, za koji se Beograd zalaže, ne prihvatajući politiku svršenog čina.

"Ponovio sam naš stav da je od ključnog značaja formiranje Zajednice srpskih opština, onako kako je to definisano Briselskim sporazumom, koji je potpisan odavno, ali prištinska strana stalno traži neke razloge zbog kojih odlaže formiranje ZSO. To je ključno za nastavak dijaloga", izjavio je Dačić nakon sastanka sa Banom.

Kako je rekao, generalnom sekretaru UN takođe je preneo da zalaganje pojedinih zemalja i pozivi na priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti KiM mogu da deluju negativno na briselski dijalog.

"Time se ubija dijalog. Mi želimo dijalog, a ne politiku svršenog čina kao što to Priština želi, da zajedno sa svojim saveznicima pokaže da je ovo već svršena stvar i da mi sada razgovaramo samo o nekim tehničkim detaljima", rekao je Dačić.

Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 je, kako je rekao, bez obzira na to što je doneta 1999. godine i dalje važeći dokument, na osnovu kojeg se Misija UN nalazi na KiM, a s druge strane, ona je i jedini pravno obavezujući dokument koji su Ujedinjene nacije donele. 

"Zato Srbija smatra da dijalog mora da bude nastavljen i nećemo prihvatiti nikakvu politiku svršenih činova", naglasio je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Ban je uputio pozdrave predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću i zahvalio na tome što su u Beogradu otvaranjem Kuće UN objedinjene sve agencije i cela administracija i program UN na jednom mestu.

Generalni sekretar UN je, takođe, pozdravio srpsko učešće u mirovnim misijama, rekao je Dačić i dodao da je na tom planu Srbija lider u regionu.

"Mi time jačamo kredibilitet naše zemlje i naših oružanih snaga i bezbednosnih snaga. Mirovne misije UN se odvijaju širom sveta i to je okvir u kojem mi rado učestvujemo i Srbija je na osnovu toga doživela priznanje", istakao je Dačić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво