Odalović: ZSO je "kost u grlu" Prištini

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da očekuje da će u Prištini biti jasno shvaćena poruka američkog potpredsednika Džozefa Bajdena da Zajednica srpskih opština mora biti osnovana. Ističe i da EK mora da reaguje na ponašanje Hrvatske prema Srbiji, posebno nakon poslednjih uvreda lidera SDP-a Zorana Milanovića iznetih na račun Srbije, srpskog naroda i rukovodstva.

"Ako Priština ozbiljno shvati Bajdena i ako je iskrena, ZSO će biti brzo formirana, a u suprotnom formiranje Zajednice neće ići lako", rekao je Odalović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Kako je ocenio, ZSO je "kost u grlu Prištini i onima koju su Srbiju uveli u dijalog" uz obećanje da će ona biti formirana i baviti se pitanjima od životnog značaja za srpsku zajednicu, ali i insitucionalnim vezama sa Srbijom.

Prema njegovim rečima osim ZSO koja je i najveći kamen spoticanja u realizaciji sporazuma, problem su i pregovori o energetici i telekomunikacijama, jer Priština kroz ta dva pitanja pokušava da reši pitanje imovine, na perfidan način.

Dodao je da je Srbija ispunila sve svoje obaveze, kao i da insisitra da se otvore razgovori o imovini.

On je ocenio da članicama Saveta bezbednosti UN koje su priznale nezavisnost Kosova ne odgovara da čuju na koji način je formirana i na kojim temeljima počiva ta država. Odalović je to rekao komentarišući zahteve predstavnika SAD-a i Velike Britanije da bi SB UN trebalo da bavi važnijim pitanjima, i u skladu sa tim da razmatra izveštaje o stanju na Kosovu svakih šest meseci, a ne kao do sada na tri meseca.

Odalović je podsetio i da Rezolucija 1244 predviđa obavezu izveštavanja o stanju na Kosovu.

Prema njegovim rečima, Srbiju očekuje dinamičan period u implementaciji sporazuma, te je važno da postoji mesto iz koga će se neutralno govoriti šta je ko uradio.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво