Savet bezbednosti UN o Kosovu

Savet bezbednosti UN danas će razmatrati tromesečni izveštaj generalnog sekretara Ban Kimuna o radu Unmika u kojem je naveo da "realizacija sporazuma Beograda i Prištine nije značajno napredovala". Prenos Sednice na Drugom programu RTS-a od 16 časova.

Srbiju će na sednici u Njujorku predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji će dati osvrt na Banov izveštaj i izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu i delovanja Unmika. U ime Kosova obratiće se ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku.

Dačić je kazao da će se "svim sredstvima suprotstaviti retorici i logici" Čitaku koja je, kako je rekao, "poznata po neprincipijelnim i žustrim napadima na Srbiju na svakoj sednici SB UN".

"Želimo da nastavimo dobre odnose u regionu, želimo regionalni mir i stabilnost, ali ne možemo prihvatiti jednostrane akte kao što je proglašenje nezavisnosti Kosova. Takođe, insistiramo na formiranju Zajednice srpskih opština", rekao je Dačić.

Ban Kimun je u izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula, objavljenom početkom avgusta, naveo da su kosovske i srpske vlasti potvrdile posvećenost dijalogu, ali i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da pokažu novu kreativnost, fleksibilnost i spremnost za kompromis kako bi došlo do napretka u dijalogu i Kosovo i širi region postavili na put stabilnosti i razvoja.

Prema njegovoj oceni, praktično sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije "nije značajno napredovalo", a dodao je i da "Beograd i Priština nastavljaju da se međusobno optužuju za manjak napretka".

Priština navodi da je Beograd blokirao sprovođenje sporazuma o energetici, telekomunikacijama i otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici, dok Beograd navodi da Priština sprečava osnivanje Zajednice srpskih opština kao i da napori Kosova da se učlani u međunarodne organizacije negativno utiču na atmosferu dijaloga, piše u izveštaju.

U međuvremenu, sredinom avgusta, počeli su radovi na rekonstrukciji mosta na Ibru koji Mitrovicu deli na srpski i albanski deo.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво