Davenport: Izveštaj EK biće pozitivan, ali sa konstruktivnom kritikom

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport najavio je da se krajem oktobra očekuje godišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pregovora i da će izveštaj biti konkretan, pozitivnog tona, ali sa konstruktivnom kritikom na mestima na kojim ima prostora za napredovanje.

Davenport je, u razgovoru sa predsednicom skupštinskog Odbora za evropske integracije Marinikom Tepić, naveo da očekuje veći broj konkretnih preporuka u Izveštaju koji se tiču političkih pitanja i pravaca u kojem treba da se kreću određene politike Srbije u procesu evrointegracija.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji je naveo da je Delegacija EU prikupila komentare Vlade, zemalja članica Evropske unije i nevladinih organizacija.

Davenport je sa predsednicom Odbora za evropske integracije razgovarao o aktuelnoj situaciji u vezi sa pregovorima Srbije i EU, predstojećim aktivnostima Odbora za evropske integracije i nastavku saradnje sa Delegacijom EU, saopšteno je iz parlamenta.

Tepićeva je ukazala na dobro definisanu ulogu Narodne skupštine, Odbora za evropske integracije i nadležnih skupštinskih radnih tela u procesu razmatranja predloga pregovaračkih pozicija, u Rezoluciji i Odluci Odbora o primeni Rezolucije o ulozi Narodne skupštine u procesu pregovora Srbije i Evropske unije, uspostavljenim konsultativnim mehanizmom sa radnim grupama Nacionalnog konventa o EU i organizacijama civilnog društva i dodala da kroz parlamentarnu diplomatiju uvek postoji prostor za intenzivniju i sadržajnu saradnju.

Predsednica Odbora za evropske integracije je naglasila da je Srbiji mesto u porodici evropskih naroda, i da je to njeno prirodno okruženje.

Davenport je naveo da se obe strane zalažu za istu politiku, odnosno pristupanje Srbije Evropskoj uniji, i istakao da je uloga parlamenta i Odbora za evropske integracije veoma bitna u daljem procesu.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji je naveo da je Delegacija EU u Srbiji otvorena za sva pitanja i istakao značaj stalne komunikacije u daljem nastavku pregovora.

"Otvaranje novih poglavlja dalo je novi impuls ka evrointegracijama Srbije, i sada imamo prostora da ulazimo u detalje tih poglavlja", poručio je Davenport.

Na sastanku je bilo reči i o tome da primena Akcionog plana veoma često znači ne samo primenu postojećih, već i donošenje novih zakona, a da otvaranje novih poglavlja ne predstavlja samo tehnički izazov, već i izazov usaglašavanja političkih stavova svih država članica Evropske unije.

Tepićeva je predočila buduće aktivnosti Odbora za evropske integracije i sastanaka koje će održati u narednom periodu.

Predsednica Odbora je istakla da je regionalna saradnja jedan od glavnih zadataka kojim će se Odbor baviti i najavila bilateralne sastanke sa resornim odborima zemalja regiona.

Tepićeva je izrazila uverenje da će se verbalne tenzije između Hrvatske i Srbije smiriti, i naglasila da samo zajednički možemo sačuvati i izgraditi region mira, bezbednosti, stabilnosti i razvoja.

Podsetila je da je prva saradnja, nakon sukoba sa početka devedesetih godina, između naše zemlje i Hrvatske potekla između AP Vojvodine i Istarske županije, na inicijativu Skupštine AP Vojvodine i izrazila zadovoljstvo povodom veoma aktivne i sadržajne prekogranične saradnje dveju zemalja, piše u saopštenju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 24. avg 2016, 17:10)
anonymous [neregistrovani]

Nusic

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport je britanac i bivsi ambasador UK u Srbiji.Ujedinjeno Kraljevstvo je napustilo EU,hoce li i Majkl Davenport napustiti svoju funkciju?