Nazarbajev: Srbija je važan partner Kazahstana u Evropi

Potpisani sporazumi omogućavaju bolju saradnju i uspostavljanje direktnih kontakata Srbije i Kazahstana, smatra Nursultan Nazarbajev. Nikolić je zahvalio kazahstanskom kolegi na principijelnom stavu o nepriznavanju Kosova i Metohije i protivljenju ulaska Kosova u Unesko.

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev izjavio je da je Srbija važan partner Kazahstana u Evropi, ali da trgovinski i ekonomski odnosi ne odgovaraju mogućnostima dve države.

Nazarbajev je rekao da razgovori koje je danas imao sa srpskim zvaničnicima pokazuju opštu težnju za širenje saradnje između dveju zemalja, te da će njegova zemlja podržati saradnju sa Srbijom u okviru Evroazijske ekonomske unije.

"Razmotrili smo mogućnost zajedničke saradnje u okviru Evroazijske ekonomske unije. Znamo da Srbija želi da formira zonu slobodne trgovine, a Kazahstan će kao član tog saveza odnosno unije to podržati", rekao je Nazarbajev novinarima u Beogradu posle sastanka sa predsednikom Nikolićem.

Podsetio je da su u maju u Astani lideri zemalja Azijske ekonomske unije doneli odluku o početku pregovora o unifikaciji trgovinskog režima između Srbije i Evroazijske ekonomske unije kako bi se formirala zone slobodne trgovine.

Nazarbajev je rekao da su se dve strane dogovorile o tesnoj saradnji u okviru aktivnosti Kazahstana kao nestalnog člana SB UN za period 2017 - 2018. i da je to srpska strana aktivno podržala.

"I mi smo im iskreno zahvalni", rekao je Nazarbajev.

Rekavši da će u junu sledeće godine biti otvorena izložba EXPO 2017. na temu nove energetike, Nazarbajev je pozvao srpsku stranu da otvori svoje paviljone i predstavi svoja dostignuća.

Predsednika Srbije Tomislava Nikolića pozvao je da bude počasni gost i poseti tu zemlju.

Nazarbajev je istakao da je zahvalan na otkrivanju spomenika kazaškom pesniku i folosofu Zambilu Zzambajevu.

"To jača naše prijateljstvo. Naveo bih i srpsku izreku u vezi sa našim prijateljstvom: Ništa zemlju ne čini tako prostranom kao prijatelj u daljini, oni stvaraju geografske širine i geografske dužine", rekao je predsednik.

Ukazujući da se Kazahstan nalazimo u stadijumu uspostavljanja velikog Puta svile i da učestvuje u stvaranju infrastrukturnih projekata, Nazarbajev je pozvao srpske kompanije da uzmu učešće u tome.

U Kazahstanu, kako je rekao, posluje 15 zajedničkih preduzeća sa učešćem srpskog kapitala u oblasti građevine i trgovine, rekao je on i dodao da su danas definisani prioritetni pravce naše saradnje, a to su industrija, građevina, poljoprivreda, saobraćaj, traznit, medicina, turizam.

"Sporazumi o saradnji koje smo danas potpisali predstavljaju početak saradnje u pravnoj sferi u cilju olakšanog uspostavljanja direktnih kontakata među našim naoridma. Na snazi je bezvizni režim, a danas je glavni cilj pregovora bilo aktiviranje trgovinsko - ekonomske saradnje", rekao je Nazarbajev.

Nikolić: Istorijska poseta Nazarbajeva

Nikolić je prvu posetu Beogradu predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva nazvao istorijskom jer šalje iskrenu poruku prijateljstva dve države i istovremeno mu zahvalio na principijelnom stavu o nepriznavanju Kosova i Metohije i protivljenju ulaska Kosova u Unesko.

Nikolić je tokom zajedničkog obraćanja istakao da je Kazahstan na taj način pokazao privrženost demokratskim vrednostima i principima, čime je omogućio Srbiji da zaštiti svoju kulturnu baštinu na KiM.

Predsednik Srbije je dodao i da očekuje da se inicijativa Kosova za članstvo u Unesku ponovi sledeće godine i apelovao na prijatelje Srbije da joj pomognu u sprečavanju te "anticivilizacijske i bezumne namere".

Nikolić je podsetio predsednika Nazarbajeva da postoje povećani bezbednosti rizici na Kosovu i Metohiji, religijski ekstremizam i učešće stanovnika albanske nacionalnosti u brojnim terorističkim akcijama u kriznim područjima širom sveta.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Nikolić je rekao da od Kazahstana očekuje da pomogne Srbiji da postigne dogovor sa državama članicama Evroazijske unije u oslobađanju carinskih dažbina.

Rekao je i da dve zemlje imaju značajnu perspektivu za ekonomsku saradnju u oblasti energetike i rudarstva, građevinske operative i u poljoprivredi.

"U prvih šest meseci ove godine robna razmena sa Kazahstanom iznosila je 21,2 miliona evra, dok je prošle godine robna razmena iznosila 166,5 miliona američkih dolara", ukazao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao da je Srbija opredeljena za razvoj dobrih odnosa sa Kazahstanom, posebno na ekonomskom planu, kao i da mu je izuzetno zadovoljstvo što je danas potpisano pet bilateralnih sporazuma "koji će u velikoj meri unaprediti saradnju i olakšati razmenu robe i usluga, kao i život građana".

"Ostajemo dosledni u realizaciji evrointegracija kao svog spoljnopolitičkog prioriteta, ali dajemo punu podršku i drugim integracionim procesima kao što je Evroazijska unija", rekao je Nikolić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво