Doris Pak: Vučić bi morao da odgovori Dodika od referenduma

Doskorašnja poslanica Demohrišćanske partije Nemačke u EP Doris PaK smatra da bi srpski preijer Aleksandar Vučić morao da odgovori predsednika Republike Srpske Milorada Dodika od referenduma o Danu RS zakazanom za 25. septembar, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Radio primećuje da je u rastućoj izvesnosti da će referendum o 9. januaru kao Danu Republike Srpske biti održan u ovom entitetu Bosne i Hercegovine 25. septembra, kao da je zavladala panika u internacionalnim redovima.

Državni vrh Srbije, međutim, je poručio da neće da se meša u unustrašnje stvari RS i BiH.

Premijer Vučić izjavio je u petak u Velikoj Gradini da će sa predstavnicima Republike Srpske razgovarati o raznim pitanjima, ali da on ni kao predsednik vlade, niti predstavnici Srbije uopšte, "nisu ovlašćeni, niti mogu da prenose bilo kakve stavove o onome što se dešava na teritoriji drugih država".

"Što se tiče referenduma i situacije u Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini i regionu, ja sam predsednik Vlade Srbije, ja i vlada se bavimo Republikom Srbijom, a o svemu drugom ćemo prijateljski razgovarati sa predstavnicima Republike Srpske", odgovorio je Vučić Tanjuguu na pitanje da li će sa predstavnicima Srpske razgovarati o najavljenom referendumu u RS.

Referendum u Republici Srpskoj je u rukama RS i njenih građana i Srbija se u to neće mešati, izjavio je juče predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ali je poručio Srpskoj da treba da vodi računa i o "širem kontekstu".

Nikolić je u izjavi novinarima istakao da RS sama vodi svoju politiku, da na to ima pravo, ali da treba da uzme u obzir širi kontekst, odnosno raspoloženje država koje odlučuju o našoj sudbini, u meri u kojoj neće izgubiti svoju samostalnost.

Pakova, međutim, i dalje smatra da bi premijer Vučić morao da ukaže predsedniku Dodiku da referendum nije u duhu Dejtonskog sporazuma i da bi njegovo raspisivanje zapravo potkopalo taj sporazum.

"Drugo, morao bi da mu stavi do znanja da bi održavanje takvog referenduma narušilo dobre međususedske odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine i da nikako ne bi radilo za mir u Bosni i Hercegovini."

Upitana da li je to ono što Evropska unija sada očekuje od Vučića: da izvrši pritisak na Dodika da se odrekne raspisivanja referenduma, Pak kaže da na to pitanje ne može da odgovori, ali da ona, kao građanka Evrope i kao političarka, očekuje da "Vučić svom prijatelju Dodiku, kaže da je otišao predaleko".

Ipak, napominje da ona ne očekuje da premijer Vučić to uradi jer, kako je rekla, suviše mnogo prošlosti je sadržano u tom pitanju.

"I zato što ne verujem da će se Vučić u razgovorima sa Dodikom upuštati u to pitanje, odnosno, da će zbog pitanja referenduma rizikovati da poremeti svoje odnose sa Dodikom.

Na konstataciju da je srpski premijer to već jednom uradio kada je Dodika prošle godine odgovorio od referenduma, Pakova kaže: "Da, prošle godine jeste. Ne znam, zaista, nisam sigurna, nalazimo se samo u sferi spekulacija. Naravno, želela bih da Vučić to učini, mogla bih čak i da zamislim da će pokušati, ali zaista ne znam hoće li to uraditi, ne mogu da budem prorok".

Kancelarija Visokog predstavnika (OHR), naime, saopštila je da je referendum protiv Dejtonskog sporazuma i da gura Republiku Srpsku u izolaciju. Međunarodni supervizor za Brčko distrikt Brus Perton zabranio je održavanje referenduma na području Distrikta.

Da li će šef Delegacije Evropske unije u BiH dobiti "zeleno svetlo" za suspenziju referenduma u Republici Srpskoj ostaje da se vidi,navodi Radio SE i podseća da je u međuvremenu Kristijan Dan Preda, izvestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, uputio apel premijeru Srbije.

"Molim premijera Srbije Aleksandra Vučića da interveniše i ubedi svog prijatelja da to nije dobra stvar", rekao je on za list Danas ukazujući da "Srbija ima značajnu ulogu u stabilizaciji Bosne i Hercegovine".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво