Milošević ponovo deli političku scenu Srbije

Bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević ponovo je dospeo u žižu javnosti posle jednog tumačenja presude Radovanu Karadžiću, koje navodno baca novo svetlo na njegovu odgovornost i krivicu za događaje u BiH 90-ih - SPS traži da država podigne spomenik Miloševiću, a iz SDS-a i DS-a ocenjuju tu inicijativu kao želju vlasti da izjednači Miloševića i Zorana Đinđića. S druge strane, Zorana Mihajlović negativno ocenjuje Miloševićevu ulogu i poručuje da istoriju treba ostaviti istoričarima.

Inicijativa SPS-a o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću izazvala je novu buru na političkoj sceni Srbije. 

Socijaldemokratska stranka je ocenila da inicijativa SPS-a o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću predstavlja želju aktuelne vlasti da zemlju vrati u vreme ratova i najvećeg pljačkanja u istoriji države.

Predsednik SDS-a Boris Tadić je u saopštenju naveo da "vladajuće stranke (SNS i SPS) već četiri godine Srbiju vraćaju u devedesete (godine prošlog veka), tako da ova vlast suštinski podiže spomenik Slobodanu Miloševiću i njegovom vremenu svaki dan, korak po korak od 2012. godine".

"Danas je jasno da je Vučićevo pozivanje na podizanje spomenika Đinđiću, nakon što je upravo njegova vlast četiri godine blokirala inicijativu koju smo pokrenuli pre 2012, zapravo bio samo uvod u podizanje spomenika Miloševiću", rekao je Tadić, preneo je SDS.

Tadić je rekao i da "vlast, stavljanjem jednakosti između spomenika Đinđiću i Miloševiću u stvari pokušava da izjednači Srbiju pre i posle petog oktobra, legitimizujući sve zlo devedesetih godina koje već vidimo u praksi", naveo je SDS.

"Ova inicijativa je samo simbolično priznanje i zatvaranje diskusije na temu da li su se partneri iz devedesetih distancirali od svoje političke prošlosti", naglasio je Tadić.

Prema njegovim rečima, ekonomsko unazađivanje, drastično povećanje siromaštva, raspirivanje međunacionalne mržnje, poništavanje politike regionalnog pomirenja, bahatost vlasti, agresija u javnom dijalogu, kriminalizacija društva – već su vratili Srbiju u vreme Miloševića.

"Nakon ovakve inicijative, jasno je da vlast nema nikakvo moralno pravo da govori o potrebi rešavanja ubistva Ćuruvije, o izgradnji dobih regionalnih odnosa, o evropskoj budućnosti Srbije ili o podizanju spomenika Đinđiću, kao što su to do sada licemerno činili", dodao je Tadić.

Mihajlovićeva Dačiću: Prošlost ostaviti istoričarima

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović poručila je Ivici Dačiću da bi prošlost trebalo ostaviti istoričarima, a da bi energiju koja se troši na "kopanje" po prošlosti trebalo uložiti u izgradnju pristojne zemlje zadovoljnih građana.

"Ja sam 5. oktobra bila ispred Skupštine i vikala 'Gotov je'. I ne mislim ništa lepo o režimu Slobodana Miloševića, koji je sa ostalim nacionalistima na svim stranama prouzrokovao samo rat i ljudske patnje", navela je Mihajlovićeva za televiziju Hepi, komentarišući Dačićevu izjavu o oslobađanju odgovornosti Slobodana Miloševića.

Mihajlovićeva je navela da su za nju Haški tribunal i suđenja optuženima za ratne zločine pitanje prošlosti.

"Mi smo izabrani da bismo se bavili budućnošću naše zemlje. Hajde konačno da tu energiju koju trošimo na kopanje po prošlosti zarad ličnih rejtinga uložimo da od Srbije napravimo pristojnu zemlju zadovoljnih građana", poručila je Mihajlovićeva.

Tako će, rekla je, svima biti bolje, a prošlost treba ostaviti istoričarima.

"Umesto da se bavimo i pripremamo za važne posete najviših svetskih državnika Srbiji, neki troše vreme na rasprave iz prošlosti", navela je Mihajlovićeva.

Ministar spoljnih poslova i lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je pre nekoliko dana da zapadni političari ćute o navodnoj činjenici da je Haški tribunal presudom bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, izrečenom pre skoro pet meseci, priznao da nema krivice Srbije u genocidu i ratnim zločinima u ratu u BiH.

Prema pisanju medija, u presudi Karadžiću navodi se da nije bilo dovoljno dokaza da je Milošević bio saglasan sa stvaranjem etnički čiste teritorije.

Potom je počasni predsednik Dačićeve Socijalističke partije Srbije i Miloševićev blizak saradnik Milutin Mrkonjić najavio da će tražiti da Miloševiću bude podignut spomenik. Mrkonjićev predlog podržio je i Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije.

Posle Dačićeve izjave, Mrkonjić smatra da je sada red da Milošević dobije spomenik.

"Svi smo znali da Milošević nije kriv. On treba da dobije ulicu i spomenik u Beogradu. Ja ću to zatražiti na njegovom grobu za njegov rođendan 20. avgusta", rekao je Mrkonjić, piše list Kurir.

Na pitanje da li je očekivao da se do sada stvore uslovi da porodica Milošević dođe u Srbiju, Mrkonjić je rekao da je to očekivao, ali slabo ide.

"Pretpostavljam da ide u tom smeru. Vidim to po izjavama nekih ministara, Dačića i još nekih", rekao je Mrkonjić.

I predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić usprotivio se ideji o podizanju spomenika Miloševiću, ocenivši da je to pokušaj da se stavi znak jednakosti između njega i premijera Zorana Đinđića, što demokrate, kaže, nikad neće prihvatiti.

Komentarišući polemiku DS-a, SDS-a i SPS-a, premijer Aleksandar Vučić je rekao da mu "ne pada na pamet da živi u devedesetim" godinama prošlog veka.

Reagovao je i Ivica Dačić koji je opoziciji poručio da je "Srbija najdalje otišla kad su Tadić, Jovanović, Pajtić, Čanak i ostali otišli sa vlasti".

Povodom izjave Zorane Mihajlović, Aleksandar Vulin je rekao da ne zna li se ona time hvali ili zbog toga žali.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи