Brnabić: Prioriteti dobro postavljeni – moj zadatak da ih realizujem

Odmah po polaganju zakletve i prve sednice Vlade, novi ministri preuzeli su resore. Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić kaže za RTS da su prioriteti u njenom resoru poznati i dobro postavljeni a da je njen glavni zadatak da ih realizuje. Navodi da neće biti velikog zaokreta u radu ministarstva na čijem je čelu i dodaje da će insistirati na obuci državnih službenika, kako bi se omogućilo da njihov rad bude efikasniji.

Dok se jedni pitaju da li će u vladi zastupati interese svih ili privatnog sektora iz kog dolazi, i podsećaju na njen angažman u projektu vetroparkovi, drugi se nadaju da će upravo uspeh iz dosadašnjeg rada preneti u resor koji je preuzela.

Iako nije očekivala poziv, kaže da razgovori oko njenog učešća u novoj Vladi nisu dugo trajali i da se sa premijerom Aleksandrom Vučićem lako sporazumela.

"Osnovna stvar iz moje biografije koja me je preporučila je moj rad sa lokalnim samoupravama od 2002. do 2011. godine i rad na osnivanju NALED-a kao i rad u privredi i rad na lokalnom ekonomskim razvoju. Zbog toga mogu efikasnije da počnem da radim a znam i većinu članova vlade kao i bivšu ministarku Kori Udovički pa verujem da ćemo imati kontinuitet", rekla je Ana Brnabić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Dolazi iz sektora koji je često kritikovao vladu, objavljivao ono što ministarstva ne rade ili sa čim kasne i nastaviće da insistira na istim preporukama ali sa više razumevanja za prioritete koje ima vlada.

"Samo posle jednog dana u kabinetu videla sam da su reforme koje zahtevaju predstavnici privrede, nevladinog sektora i Vlade zapravo veoma slične ali da ponekad dođe do nesaglasnosti zbog toga što postoje različiti prioriteti. Nastaviću da insistiram na nečemu na čemu sam insistirala i do sada – a to je dijalog. On mora da postoji da bi se stvari efikasnije rešavale. Da svi znaju da ako se neke stvari dešavaju sporije, to nije zato što neko neće da radi već zato što nekada postoje i drugi prioriteti", kaže ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu. 

Za svoju prethodnicu Kori Udovički i njene rezultate ima samo reči hvale.

"Moj posao je mnogo jednostavniji jer su me sačekale organizovane i sređene stvari i počela sam da radim odmah. Puno je stvari urađeno i zakona usvojeno koji sada treba da se implementiraju. Mi se razlikujemo u stilu i to je ono u čemu je verovatno premijer video razliku. Prethodna ministarka je dobro postavila stvari a moj zadatak je da ih implementiram", rekla je Ana Brnabić.

Iako je zbog svog seksualnog opredeljenja izazvala veliku pažnju domaćih i svetskih medija ministarka Brnabić veruje da je taj aspekt interesovanja za nju prošao.

"Taj aspekt nije više toliko u fokusu. To pitanje se pojavilo odmah iako to nisam očekivala ali sam ja prethodno o tome već razgovarala sa premijerom. Puno mi znači njegova podrška i ne samo meni. Nisam to htela da potenciram, to nije deo moje radne biografije, ali i ne krijem", kaže Ana Brnabić.

Ono što predstoji jesu zadaci koji čekaju realizaciju među kojima je i novi Zakon o lokalnoj samoupravi i racionalizacija.

Ministarka kaže da se taj proces pojednostavljeno posmatra kao otpuštanje ali da će za nju ključna stvar biti obuka državnih službenika, kako bi oni bili efikasniji i zadovoljni poslom i kako bi više mogli da pruže.

"Zakon o finansiranju lokalne samouprave je u resoru finansija. Puno je reformi koje zahtevaju koordinaciju i ja imam dobru komunikaciju sa Ministarstvom finansija. Uštede su neophodne ali gledaćemo da građani zbog toga što manje trpe. Pomoći ćemo lokalnim samoupravama da budu efikasnije kako bi mogle da pružaju što bolju uslugu", zaključila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво