Vučić: Dramatično smanjen javni sektor

Javni sektor u Srbiji dramatično je smanjen u prethodnom periodu, a samo u 2015. godini za 14.500 radnih mesta, rekao je mandatar Aleksandar Vučić.

"Smanjili smo dramatično javni sektor, za razliku od nekih koji su ga povećali sa 9.000 na 28.000 za tri godine", rekao je Vučić u skupštinskoj raspravi o izboru nove vlade, odgovarajući na kritike poslanika SDS-a.

Vučić je rekao i da država pruža podršku privredi i da zbog toga Srbija ima rast privrede, za razliku od perioda u kojem je vladala sadašnja opozicija.

"Za razliku od perioda vaše vlasti, kad smo imali minus 3,6 odsto, sad imamo plus 2,6 odsto. U kojoj je to zemlji minus 3,6 odsto više od 2,6 odsto, koliko mi sada imamo?", upitao je Vučić.

Na opasku da siromaštvo nije smanjeno, Vučić je odgovorio da smanjenje siromaštva konstatuje i Svetska banka, ali da nije dovoljno.

"Biće bolje u narednim godinama", rekao je Vučić.

Povodom kritika u vezi sa gašenjem radnih mesta u "Petoletki", Vučić je rekao da Vlada nije odgovorna, da je pomagala i radila onako kako je tražilo rukovodstvo.

Vučić je najavio i nove investicije u Kruševcu, Kraljevu i drugim mestima.

"Ne mogu da kažem da ćemo u svako mesto dovoditi velike investitore, ali možemo da popravimo stanje", rekao je Vučić.

Odgovarajući poslaniku Miroslavu Aleksiću, Vučić je rekao da je posao predstavnika vlasti da razgovara sa građanima, da oseti njihov puls i vidi njihove probleme, te dodao da je onoga dana kad je u Vladi Srbije primao građane rešeno više od polovine njihovih problema.

"Imamo stabilan bankarski sistem"

Srbija sada ima stabilan bankarski sistem, izjavio je Vučić.

"Imali smo problema sa dve strane banke i sa dve domaće banke, ali nisu to bili problemi koje nismo mogli da rešimo i danas imamo zaista stabilan bankarski sistem, koji, naravno, nema onu dozu ili vrstu funkcionalnosti koliko bismo mi želeli i to zbog nenaplativih kredita i slabosti, pre svega, domaće privrede", rekao je Vučić.

On je dodao da je zato veoma važno smanjivanje nenaplativih kredita.

Poslanik Dveri Srđan Nogo predao je mandataru Vučiću disk sa podacima o radu banaka na osnovu kontrole NBS o kontroli i kažnjavanju banaka, i primetio da raste broj pritužbi na račun banaka.

Ocenio je da je nedopustivo da sudije pojedinih sudova, na osnovu ugovora tih sudova i banaka, dobijaju povoljne kredite, jer je pitanje kako će te sudije biti nepristrasne u slučajevima pritužbi na banke.

Nogo je mandatara upitao i šta je sa oko 600 sudija, koje nisu reizabrane u vreme DS-a, a koje su se "kolektivno učlanile u SNS".

Mandatar je istakao da niko ko je član SNS-a ne može da bude istovremeno i sudija jer je to nespojivo sa sudijskom funkcijom.

"Kada je bio član – bio je, kada je sudija, to više ne može da bude", naveo je Vučić.

"U vrhu smo evropskih zemalja po socijalnoj zaštiti"

Mandatar Vučić je izjavio da je Srbija pri vrhu evropskih zemalja kada je u pitanju zaštita prava socijalno ugroženih ali i porodilja.

"Tu smo gotovo iznad proseka, a i u mnogim drugim segmentima u ovoj oblasti dajemo čak i veća prava nego što se daju u znatno razvijenijim zapadnoevropskim zemljama", rekao je Vučić odgovarajući na kritike opozicije da se od korisnika socijalne pomoći očekuje da pomažu u poslovima poput čišćenja snega, sakupljanja lišća...

"Opozicija se zalaže za to da niko ništa ne radi, a da svi relativno lepo žive, i da oni mnogo dobro žive. Srbija u kojoj ćete se zalagati i boriti da se ne radi ništa ne može da uspe. Može da uspe samo Srbija koja radi i u kojoj nećemo da bacamo pare građana", rekao je Vučić tokom skupštinske rasprave.

On je naveo da potoje primeri gde korisnici socijalne pomoći odlaze da prodaju određene proizvode, snalaze se i zarađuju na drugi način, ali i dalje imaju kao dodatni prihod socijalnu pomoć države. Takvih je, kaže, više od 35 odsto.

"Ja vas sada pitam: zašto da dajemo novac na taj način kada smo omogućili svakome da osnuje svoje firmu i napravili uslove bolje od dve trećine zemalja u svetu", istakao je Vučić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи