Nova vlada izglasana nakon žučne rasprave

Velikom većinom glasova, poslanici Skupštine Srbije izglasali novi kabinet Aleksandra Vučića. Drugi dan rasprave o izboru nove vlade i ekspozeu mandatara Vučića obeležile su polemike pojedinih opozicionih poslanika i mandatara, kao i verbalni dueli predsednice parlamenta sa liderom pokreta "Dosta je bilo". Predsednik Tomislav Nikolić prisustvovaće ceremoniji polaganja zakletve članova Vlade u 19 časova. Nova Vlada Srbije imaće osam novih članova, ali i jednak broj resora kao i prethodna.

17.45 - Od 225 poslanika koji su glasali, za glasala 163 poslanika, protiv bila 62, čime je nova vlada izglasana. U 19 časova polaganje svečane zakletve.

17.30 - Završeno izjašnjavanje o novoj vladi, u toku prebrojavanje glasova. 

17.10 - Prozivkom poslanika po azbučnom redu, počelo glasanje o novom kabinetu Aleksandra Vučića.

16.50 - Posle završetka rasprave, predsednica Skupštine obavestila je poslanike da glasanje prozivkom počinje u 16.55.

16.45 - Građani mogu da očekuju marljivost i posvećenost nove vlade, zaključio je Aleksandar Vučić, na kraju rasprave i zamolio poslanike da brinu o svojoj državi.

16.15 - Predsednica Skupštine Maja Gojković sazvala je za petak prvo vanredno zasedanje o sastavu RIK-a, skupštinskih odbora i delegacija.

16.00 - Poslanici SNS-a i SPS-a odustali su od debate, tako da je ostalo još 16 poslanika opozicije koji su se javili za raspravu, javlja izveštač RTS-a.  

15.40 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće svečanoj ceremoniji polaganja zakletve predsednika i članova Vlade u 19 časova, saopšteno je iz Predsedništva.

15.10 - Mandatar Vučić kaže da u ekspozeu nema reči o "Južnom toku", citirajući Vladimira Putina da je "Južni tok" mrtav. 

14.00 - Poslanik DS-a Radoslav Milojičić kritikovao je mandatara zbog odnosa vlasti SNS-a prema lokalnim samoupravama. Vučić: Šta da odgovorim onima koji su opustošili fabrike. 

13.30 - U Srbiji 61 odsto penzionera ima veće penzije nego što je imalo, rekao je Vučić i poručio da će biti povećane penzije i ostalima. 

13.00 - Posle polemika u skupštinskoj sali, poslanici nastavili raspravu o glavnoj temi. Poslanici pokreta "Dosta je bilo" ne prisustvuju sednici.

12.30 - Imali smo problema sa dve strane i dve domaće banke, ali danas imamo zaista stabilan bankarski sistem, rekao je Aleksandar Vučić. 

12.00 - Plan je da se poslanici na kraju radnog dana javnom prozivkom izjasne o novoj vladi, a potom da ministri i premijer polože zakletvu, javlja izveštač RTS-a uz napomenu da nije izvesna satnica.

11.05 - Polemika poslanika DSS-a Đorđa Vukadinovića i mandatara Aleksandra Vučića o Državnoj lutriji, diktaturi, Vlasima. Svi smo pomalo Vlasi, rekao je Vojislav Šešelj, uključivši se u polemiku.

10.40Javni sektor dramatično je smanjen u prethodnom periodu, a samo u 2015. godini za 14.500 radnih mesta, rekao je mandatar Aleksandar Vučić u parlamentu.  

10.05 - Počela sednica Skupštine Srbije. Izlaganjem poslanika SDS-a nastavljena je rasprava o izboru nove vlade.

U Skupštini Srbije žustro se raspravljalo o izboru nove vlade i njenom programu, ali i o porukama na Tviteru

Poslanici vladajuće koalicije ponovili su da će podržati izbor nove vlade, opozicija i dalje kritikuje, a uz često javljanje poslanika po povredama Poslovnika, polemisalo se i o tome ko je "prodao veru za večeru", ko je diktator, a ko je Neron i Kaligula. 

Povodom kritika na račun ekspozea i uvreda koje su se čule o dikataturi, o tome da je "konje uveo u Skupštinu" i da je mentalno nesposoban dok ne prođe neku vrstu pregleda, Vučić je rekao da su u njegovom ekspozeu brojevi, pregledi i preseci, te da u njemu nema ništa literarno i uopšteno. 

U raspravi, poslanici SNS-a ocenili su da će budući tim Vlade, sačinjen od ljudi od iskustva i struke, dosledno sprovesti program i ostvariti rezultate korak po korak. Poslanica SNS-a Aleksandra Tomić kaže da je ekspoze mandatara Aleksandra Vučića autorsko delo koje ima osobine naučnog rada.

Opozicija iz SDS-a poručila je da ne mogu da podrže program nove vlade jer nisu videli njene rezultate u prethodne četiri godine. 

Odgovarajući poslanicima, mandatar Aleksandar Vučić je rekao da je javni sektor u Srbiji dramatično smanjen u prethodnom periodu, a samo u 2015. godini za 14.500 radnih mesta.

"Smanjili smo dramatično javni sektor, za razliku od nekih koji su ga povećali sa 9.000 na 28.000 za tri godine", rekao je Vučić u skupštinskoj raspravi o izboru nove vlade, odgovarajući na kritike poslanika SDS-a. 

Odgovarajući poslanicima, mandatar Vučić je rekao da u Srbiji 61 odsto penzionera ima veće penzije nego što je imalo, i poručio da će biti povećane penzije i ostalima.

“Kada je reč o povećanju penzija, 61 odsto ima veće penzije nego što je ikada imalo, dok 39 ima manje penzije. To nikada nisam krio. Tih 39 odsto ima i nominalno i realno manje penzije. To ćemo promeniti, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ti penzioneri ne bi ni imali penzije da je nastavljeno da se radi kao do sada, dodajući da će osim penzija biti povećane plate i u određenim delovima javnog sektora.

“Imaće nominalno veće penzije od onoga što su imali, ali će one biti i realno veće zbog niske inflacije. To sam govorio i za plate u javnom sektoru. Ne za upravu i administraciju, već za učitelje, nastavnike, profesore, zdravstvene i socijalne radnike, za vojsku i policiju”, rekao je Vučić.

Poslanik Dveri Srđan Nogo predao je mandataru Vučiću disk sa podacima o radu banaka na osnovu kontrole NBS o kontroli i kažnjavanju banaka, i primetio da raste broj pritužbi na račun banaka.

On je ocenio da je nedopustivo da sudije pojedinih sudova, na osnovu ugovora tih sudova i banaka, dobijaju povoljne kredite, jer je pitanje kako će te sudije biti nepristrasne u slučajevima pritužbi na banke.

Mandatar je istakao da niko ko je član SNS-a ne može da bude istovremeno i sudija jer je to nespojivo sa sudijskom funkcijom. 

Poslanica SRS-a Vjerica Radeta, koja je govorila i o "Juri" i o tome šta je izrabljivanje radnika, navela je da Srbija ne može da sedi na dve stolice kada je reč o spoljnoj politici, te da radikali traže da se opredeli za Rusiju.

Za LDP je, kako je navela poslanica te stranke Nataša Mićić, ekspoze premijera "status kvo", navodeći da je Srbiji umesto toga potrebna odlučnija orijentacija prema EU, promena Ustava, bolji odnosi u regionu, saradnja sa NATO-om.…

Prema njenim rečima, delovi ekspozea mandatara koji se odnose na ekonomske mere za LDP su prihvatljivi, poput podsticaja preduzetništva i javno-privatnog partnerstva. Mićićeva navodi da su za LDP prioriteti sloboda, ljudska prava i vladavina prava, te da pravna država mora da ima odgovor "pa taman da je reč o tri barake".

Poslanica Mićić je predložila mandataru da se u osnovne škole uvede informatika kao obavezan predmet. Vučić je odgovorio da nije lako uvesti informatiku kao obavezan predmet i da je potrebno godinu, dve ili tri da se to pripremi i uvede. 

Poslanik DS-a Radoslav Milojičić kritikovao je rad prethodne tri vlade Aleksandra Vučića, navodeći da je loše stanje u pravosuđu i poljoprivredi, te to što vlast nema isti tretman prema svim lokalnim samoupravama jer, kaže, one koje predvodi SNS dobijaju više novca.

Kritikovao je, kako navodi, nebrigu države prema "Goši", navodeći i da Smederevska Palanka nije dobila pomoć za rešavanje problema sa strujom za napajanje vodovoda. 

Vučić je nakon izlaganja Milojičića rekao da ne zna šta da odgovori "onima koji su opljačkali Srbiju i opustošili fabrike", uključujući i "Gošu", i koji u kafani plaćaju "ogromne cehove na kojima je 165 'tuborg' piva, 133 'hajnekena', 65 'lav' piva i 35 kafa". 

Poslanik Nove stranke Zoran Živković, govoreći o potrebi provere zdravstvene sposobnosti kandidata za ministre pre njihovog izbora, naveo je da niko, citiranjem Zorana Đinđića, makar i na loš način, neće moći da postane Đinđić.  

"Zajedno za Srbiju" glasaće protiv izbora nove vlade, rekao je poslanik te stranke Dušan Petrović, ocenjujući da je u prethodne četiri godine na delu bilo sprovođenje centralizacije državnih poslova, a da je Srbiji potrebna suštinska decentralizacija.

Javljajući se po povredi Poslovnika, lider pokreta DJB Saša Radulović kaže da mandatar vređa parlament kada za kritike opozicije kaže da su toliko besmislene da nisu vredne komentara, kao i rečima da "razume patološku mržnju" i to da poslanici ne mogu da izdrže da sede u sali, te da se nameštaju kao za spot kada govore u parlamentu. 

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović poručio je lideru "Dosta je bilo" Saši Raduloviću da treba da ga je sramota što zloupotrebljava hendikep svoje stranačke koleginice Ljupke Mihajlovski.

Mihajlovski je tokom skupštinske rasprave rekla da se obraća iz "magareće klupe" jer nisu obezbeđeni uslovi za osobe sa invaliditetom u parlamentu.

Maja Gojković i Aleksandar Martinović osudili su tvitovanje predsednika pokreta "Dosta je bilo" Saše Radulovića uz ocenu da time vređa i poslanike i građane.  

Početak skupštinske rasprave o izboru nove vlade obeležilo je kratko podsećanje na devedesete godine, jer je, prema tvrdnji pojedinih poslanika, jedan od poslanika naprednjaka u današnjoj raspravi o ekspozeu mandatara ponovio svoje izlaganje u parlamentu iz 1998. godine.

Naime, poslanik SNS-a Branislav Blažić ocenio je da je dobro što je deo u ekspozeu mandatara Aleksandra Vučića posvećen zaštiti životne sredine kao veoma važnoj temi i da to ranije nije bio slučaj.

Međutim, poslanik SRS-a Milorad Mirčić primetio je da je Blažić pročitao deo sopstvenog obraćanja poslanicima od pre 18 godina, ali sa malom razlikom, navodeći da je tada hvalio Šešelja, a sada Vučića. 

Poslanici su u sredu 12 sati raspravljali o izboru nove vlade, kada je oko 22 sata, na predlog mandatara Aleksandra Vučića, odlučeno da se sednica nastavi danas.

Aleksandar Vučić je zbog nevremena koje je sinoć pogodilo zapadnu Srbiju predložio da se rasprava prekine i rad nastavi danas.

Na raspravi u sredu, svoje stavove o programu i izboru nove vlade izneli su predstavnici poslaničkih grupa, a počela je i rasprava o listi prijavljenih govornika.

Za novu vladu izjasniće se više od 160 poslanika. Mandat Vlade počinje polaganjem zakletve.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво