Nova Vučićeva vlada biće 14. od obnove višestranačja

Buduća vlada će imati 16 ministarstava, kao i prethodna, i biće najmanja po broju ministarstava i članova od 1991. godine, s obzirom na to da neće biti predložene izmene zakona o vladi i o ministarstvima.

Pre prve Vučićeve vlade, formirane krajem aprila 2014. godine, premijer je bio Ivica Dačić, a ta vlada, iz jula 2012. godine, imala je 17 ministarstava.

Njegov rekonstruisani kabinet, formiran u septembru naredne godine, imao je 18 ministarstava.

Prva Vlada Srbije posle raspada SFRJ, na čijem je čelu bio Dragutin Zelenović, formirana je januara 1991. godine, a imala je 20 ministarstava, potom je iste godine izabrana vlada Radomana Božovića, dok je naredna vlada Nikole Šainovića, koja je oformljena februara 1993. godine, imala 23 ministarstva.

Vlada Mirka Marjanovića, koja je usledila 1994. godine, imala je čak 27 članova, a sledeća Marjanovićeva vlada, koja je funkcionisala od 1998. do 2000. godine, imala je 23 resorna ministra i sedam ministara bez portfelja.

Krajem 2000. godine, posle petooktobarskih promena, Srbija dobija prelaznu republičku vladu sa Milomirom Minićem na čelu, koja je bila veoma glomazna zbog uvođenja koministarskih funkcija u pojedine resore, tako da je SPS imao 15 potpredsednika i ministara, SPO devet, dok je DOS imao 10.

Posle petooktobarskih promena 2000. godine srpske vlade imale su od 19 do 27 članova.

U vladi izabranoj 25. januara 2001. godine, pored predsednika Zorana Đinđića, bilo je šest potpredsednika i 16 ministara, ukupno 23 člana.

Posle ubistva premijera Đinđića, parlament je za predsednika Vlade, 18. marta 2003, izabrao Zorana Živkovića, a njegova vlada je imala jednog člana više (24).

Sledeća republička vlada, na čijem čelu je bio Vojislav Koštunica, izabrana je 3. marta 2004. godine, imala je jednog potpredsednika i 17 ministara, odnosno 19 članova.

Pre izbora druge Koštuničine vlade, 15. maja 2007. godine, parlament je doneo Zakon o ministarstvima, kojim su formirana 22 ministarstva, a ukupan broj članova je bio 25.

Vlada Mirka Cvetkovića izabrana je 7. jula 2008. godine i imala je ukupno 24 ministarstva i 27 članova.

Ona je 14. marta 2011. godine rekonstruisana, tako da je imala 17 ministarstava i 21 člana.

Cvetkovićeva vlada bila je pored prve Marjanovićeve vlade jedina koja je potrajala ceo mandat, odnosno četiri godine.

Najbrojnija vlada u Srbiji od 1991. godine bila je druga vlada Mirka Marjanovića, koja je imala rekordnih 35 članova.

Kandidat za premijera Aleksandar Vučić danas je predsednici parlamenta predao predlog za sastav nove vlade, za koju je rekao da će biti vlada napretka i prosperiteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи