Vučić: Nova vlada kombinacija uspeha, iskustva i svežine

Mandatar Aleksandar Vučić podneo je predsednici parlamenta Maji Gojković predlog za izbor članova Vlade Srbije. Budića vlada biće vlada napretka i prosperiteta, rekao je Aleksandar Vučić na pres-konferenciji u Skupštini. Vučić predložio 19 imena, među kojima ima i novih kao što su Nela Kuburović, Branislav Nedimović, Ana Brnabić, Mladen Šarčević... Sutra u 14 časova sednica parlamenta.

Aleksandar Vučić je rekao da će sutra biti zvanično predstavljena nova vlada i građani će moći da čuju ozbiljan program te vlade za stvaranje novog životnog standarda.  

"Nova vlada je kombinacija uspeha, iskustva i svežine", rekao je Vučić novinarima u Skupštini Srbije.

"Želim da se zahvalim dosadašnjim članovima Vlade koji su radili i danju i noću i vikendom, koji su istrpeli kritike i kada su bile opravdane i kada ne. Sada želimo da sa novim entuzijazmom krenemo u nove pobede jer Srbija više ne može da se zadovoljava malim i vreme je da Srbija krene prema vrhu u svim segmentima društvenog života", rekao je Vučić. 

Kako je istakao, prethodna vlada je bila vlada stabilnosti i stabilizacije javnih finansija, a buduća će biti vlada napretka i prosperiteta. 

Vučić je prethodno predao predsednici parlamenta Maji Gojković predlog za izbor novih ministara.

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić najavio je da će sutra u Skupštini izneti svoj ekspoze, istakavši da će to raditi stojeći i da će trajati više sati.

On je, nakon predaje predloga sastava nove vlade predsednici Narodne skupštine Maji Gojković, rekao da će najveći deo čitati, da je reč o sveobuhvatnom programu i da će deo govoriti iz glave.

"Govoriću onoliko koliko bude trebalo, a biće više sati. Ja sam se za to veoma marljivo i ozbiljno spremao, jer mislim, iako znam da dobrom delu građana Srbije, posebno deo finansija, neće biti uvek zanimljiv i jasan, da je to naša obaveza zbog građana. Ali i lično imam obavezu prema istoriji, hoću da ostane zapisano u stenogramima da je neko pristupio ozbiljno programu Vlade", rekao je Vučić.

Podsetio je da je i prošli njegov ekspoze bio ozbiljniji i da je Vlada uspela dosta toga da primeni, a da je država zbog toga zdravija nego ranije.

Na pitanje šta će učiniti ako opozicija bude napustila sednicu, on je odgovorio da ako neko hoće da napušta neka to čini, jer on ne može niti hoće da bilo koga zadržava. 

„Pokušaću da stojim, da li dva, tri, četiri ili sedam sati. To je odraz poštovanja prema građanima i poslanicima. Posao poslanika trebalo bi da bude da sluša ekspoze i izađe sa predlozima. Znam da neki od njih ne žele da čuju šta ću izgovoriti“, objasnio je Vučić.

Vučić je rekao da bi u Srbiji svi igrali bolje tenis od Đokovića, ili fudbal od Mihajlovića iz Partizana.

"„Neka oni rade svoj posao, neka se šetaju kuda hoće, pred novinare, u restoranu"“, ukazao je on dodajući da će raditi ozbiljno i odgovorno, tako da i njegova deca mogu da se ponose onim što je njihov otac činio za našu zemlju.

Najavio je da će biti spreman da odgovori na svako pitanje i primedbu, da se neće uplašiti psovki, uvreda, kleveta, izmišljotina, i da neće istračavati napolje ili bežati od bilo koga.

„"Siguran sam da su mnogo boljeg fizičkog zdravlja od mene, ali malo ko će moći da stoji i radi više"“, podvukao je Vučić. 

"Brnabićeva dobrodošla, radujem se što ću raditi s njom"

Mandatar za sastav Vlade izjavio je da zna da je buduća ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić homoseksualka, ali da ga njena privatna opredeljenja ne zanimaju, da ga jedino zanimaju njeni poslovni rezultati i poručio da je Brnabićeva dobrodošla u Vladu Srbije.

"Ana Brnabić i ja smo razgovarali i o tom aspektu. Ona to ne krije, s ponosom to govori. Ona je toliko fina i ljupka, i pitala me je, rekla je – 'ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada da govore'. Odgovorio sam joj da 'mene interesuje šta možeš da uradiš, a znam koliko si stručna i vredna'", rekao je Vučić.

Mandatar je rekao da je srećan što može da radi sa nekim kao što je Brnabićeva, te da u njenoj poslovnoj biografiji nema mrlja.

"Ako možete da mi kažete nešto loše o njenoj poslovnoj biografiji, recite. Mene samo zanima šta će biti njen rezultat u teškom poslu koji je pred njom", rekao je mandatar.

On je podvukao da je Ana Brnabić najviše radila ispred NALED-a kako bi Srbija popravila svoj plasman na Duing biznis listi Svetske banke.

"Žena ima izvanrednu energiju i veoma se radujem da radim sa njom", poručio je dodajući da je Brnabićeva dobrodošla u Vladu Srbije. 

"Ponosan sam kako je u Srbiji obeležženo stradanje u 'Oluji'"

Premijer Vučić je izjavio da je veoma ponosan na građane Srbije i Krajišnike zbog načina na koji je u Srbiji obeležen dan proterivanja više od 250.000 i stradanja više od 2.500 Srba u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je ponosan na način kako je obeležan taj "jezivo tužni dan", na "veličanstven događaj koji je najmanje četiri puta veći" od hrvatskog zvaničnog obeležavanja u Kninu.

"Kod nas nije bilo paljenja zastava, govora mržnje, tih ružnih reči o bilo kome. Video sam te večeri kod građana Srbije, Krajišnika i drugih, ponos, povratak dostojanstva. I ljudi su se osećali kao neko ko sme da kaže šta mu je na srcu i duši", rekao je Vučić.

Kada je reč o pismu koje je premijer uputio zvaničnicima Evropske unije, Vučić je rekao da im je poslao civilizovano pismeno, ozbiljno sastavljeno i kako dolikuje jednom premijeru.

"Da li ću dobiti odgovore, ne znam ni sam", rekao je Vučić. On je dodao da je taksativno naveo sve što se događalo, navodio, kako kaže, činjenice, nije izvodio zaključke, osim da je potrebna saradnja u budućnosti.

"I to je suština naše politike, jer mir i stabilnost vode do prosperiteta. Ako mogu da kažu da nešto od činjenica nije tačno, voleo bih da to čujem", rekao je Vučić.

"Očekujem narednih dana dolazak Bajdena"

Vučić je najavio da će kao predsednik nove vlade u prvu posetu otputovati u Beč, krajem nedelje, a da bi narednih dana potpredsednik SAD Džozef Bajden trebalo da poseti Srbiju.

"Očekujem narednih dana dolazak Bajdena i izgleda da će to biti nekoliko dana ranije nego što je planirano", rekao je Vučić novinarima.

On je najavio da i švedski premijer Stefan Leven dolazi u posetu Srbiji, što je, naveo je, velika stvar za našu zemlju jer dolazi samo u Srbiju, a ne na balkansku turneju.

Vučić je rekao da će u petak, subotu ili nedelju posetiti i Beč, gde će biti gost kancelara Austrije Kristijana Kerna.

Poseta Austriji biće njegova prva poseta kao prvog čoveka nove vlade, kazao je Vučić.

Istragu o Savamali vodi Tužilaštvo

Aleksandar Vučić je rekao da je siguran da će Tužilaštvo u slučaju rušenja nekoliko objakata u Savamali istragu sprovesti do kraja i da to nema nikakve veze sa formiranjem nove Vlade Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li će nova vlada u punom kapacitetu, za razliku od Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova u tehničkoj vladi, uspeti da reši slučaj, Vučić je objasnio da ni Ministarstvo pravde ni MUP nisu nadležni da se bave tim slučajem.

"Ne daj bože da oni to rade, ovo je pravna država i istragu vodi Javno tužilaštvo. Možda je ranije bilo tako da ministri određuju ko bi trebalo da bude optužen. Ja sam siguran da će Tužilaštvo sprovesti istragu do kraja", rekao je Vučić, dodajući da će nakon toga on moći da reaguje politički.

Primetivši da je mnogo novca uloženo u kampanju protesta zbog rušenja objekata u Savamali, a s ciljem da se, kako je ocenio, Vlada predstavi kao kriminalna, Vučić je rekao da bi to trebalo ispitati.

"Novakove suze pokazale koliko voli Srbiju"

Vučić je zahvalio danas Novaku Đokoviću na svemu što je uradio za svoju zemlju, ističući da su njegove suze nakon poraza od argentinskog tenisera Huana Martina del Potra pokazale koliko voli Srbiju.

"Novaku Đokoviću se zahvaljujem na svemu što je učinio za Srbiju i čestitam mu na dosadašnjim neverovatnim rezultatima. Njegove sinoćne suze su pokazale koliko voli svoju zemlju", rekao je Vučić.

On je dodao da je Novak, iako to niko ne zna, igrao povređen.

"A svima onima što ga kritikuju preko raznih društvenih mreža poručujem da više vrede njegove suze nego sve što su oni uradili u životu. A onim idiotima što ne navijaju za njih jer misle da su tako protiv Vlade, mogu samo da poručim da rade protiv svoje zemlje. Nemam reči", rekao je Vučić.

Mandatar je poručio da on u naše sportiste veruje i da se nada da će doneti rekordan broj medalja iako sada ne izgleda tako.

"Svi smo svim srcem uz njih i bodrićemo ih, čekaćemo ih i slaviti sa njima", poručio je Vučić.

Upitan za uspeh sportistkinje sa Kosova koja je osvojila zlatnu medalju, mandatar je primetio da su tu vest objavile brojne televizije, Si-En-En i Bi-Bi-Si tako brzo da se zapitao "kad brže saznadoše". 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво