Selaković: Jedino Brisel može da stavi tačku na provokativne poteze Hrvatske

Reakcija Brisela na pismo koje je uputio premijer Srbije Aleksandar Vučić, kojim upozorava evropske institucije na antisrpsku politiku Hrvatske, zvuči strogo formalno i šturo jer se ne oglašavaju oni kojima je pismo upućeno, kaže za RTS ministar pravde Nikola Selaković.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič potvrdila je da je pismo premijera Vučića stiglo i da "Evropska komisija očekuje od svih, kako od zemalja članica EU, tako i od zemalja koje su na putu za članstvo, da poštuju svoje obaveze i principe pomirenja, dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje".

Iako je portparolka EK rekla da je ovo tek prvi komentar i da će kompletan tek stići, ministar pravde Nikola Selaković je rekao gostujući u Dnevniku RTS-a da je izostala reakcija evropskih zvaničnika kojima je pismo upućeno.

"Reakcija iz Brisela zvuči kao strogo formalna jer se oglašava portparol a ne oni kojima je pismo upućeno. Srbija u ovoj vrsti diplomatskog konflikta nikakvim svojim postupkom nije isprovocirala ovakve postupke Hrvatske, a s druge strane, mi ne vidimo nikakvo ne izvinjenje, već otklon od podizanja spomenika jednom teroristi, a pritom nema nikakve reakcije ni od EU", kaže Selaković. 

Ministar pravde kaže da želi da veruje da će drugačije reakcije biti jer svaka vrsta rehabilitacija anticivilizacijskih tekovina svakako nije nešto za šta se EU zalaže.

"Srbija je okrenuta budućnosti. Srbija nije davala nikakav povod za ovakve događaje i za našu državu važna je politička stabilnost jer ona znači ekonomsku stabilnost, više investicija", rekao je ministar pravde. 

Kao ni premijer Vučić, ni ministar pravde ne veruje da će se podizanjem spomenika Miri Barešiću završiti niz provokativnih poteza iz Hrvatske.

"Što više se ponavlja ovo ludilo, ono sve manje može da se kontroliše. Želim da se ovo završi što pre jer Srbija nije davala nikakvog povoda za ovo što se dešava kao što je oslobađajuća presuda Stepincu, Glavašu, podizanje spomenika Miri Barešiću. Ali se bojim da se ovo otrglo kontroli, zbog čega je i potreban glas iz Brisela koji će reći – prestanite sa veličanjem terorista, neonacista, prestanite da prekrajate istoriju", rekao je Selaković.

Kada je reč o zahtevu Tribunala u Hagu da Srbija promeni zakon kako bi mogla da izruči troje radikala, ministar pravde kaže da je to pokušaj svojevrsnog pritiska.

"Haški tribunal je zadužen za ono što je propisano njegovim statutom. Naš Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom donet je u saradnji sa predstavnicima tog tribunala. Takva praksa nije zabeležena nigde i potpuno je neprihvatljivo da se zakon menja na zahtev Tribunala. Mi smo tražili od Tribunala da nam ustupi taj predmet čime smo pokazali dobru volju. Hag ovim pokušava da skrene pažnju na sebe jer mu ističe vreme, a nije ispunio svrhu zbog koga je osnovan a to je uspostavljanje međunarodne pravde", zaključio je Selaković.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара