Dačić: Postupci Hrvatske liče na četrdesete godine i NDH

Povodom izjave hrvatskog ministra spoljnih poslova Mire Kovača, prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić kaže da Hrvatska treba da prestane sa propagandom i postupcima koji liče na četrdesete godine prošlog veka i na nacističku ustašku NDH. "Jadna je ta EU ako joj sistem vrednosti počiva na današnjoj Hrvatskoj i njenim idejama rehabilitacije fašističke ustaške NDH, protiv koje se ceo svet borio", upozorio je Dačić.

"Rehabilitacija Stepinca, ustaško divljanje u Srbu i širom Hrvatske, davanje imena ulicama po Miletu Budaku, ustaškom ministru koji je tvorac ideje da trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati i trećinu pokatoličiti, pa čak i po 10. aprilu, danu stvaranja NDH, fašistički ustaški pozdrav 'Za dom spremni' po stadionima i koncertima, kukasti krstovi na terenu u Poljudu, podizanje spomenika ustaškom teroristi Barišiću, koji je ubio jugoslovenskog ambasadora, kao i po antifašističkim spomenicima, šta je to ako ne rehabilitacija fašističke ustaške NDH?", istakao je Dačić.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Dačić je dodao da, ako se tome doda poništavanje presude Glavašu, ubici srpskih civila, praktično oslobađanje Marića, najava da će Tompson na godišnjicu "Oluje" u Kninu ponovo vikati ustaški pozdrav "Za dom spremni", šta je to nego poruka da je moguće nekažnjeno ubijati Srbe.

"To je današnja Hrvatska koju vode naslednici nacista i ustaša i naslednici onih koji su devedesetih proterali više od 250.000 Srba. Tragikomično je da oni danas pozivaju na evropeizaciju. Jadna je ta EU ako joj sistem vrednosti počiva na današnjoj Hrvatskoj i njenim idejama rehabilitacije fašističke ustaške NDH, protiv koje se ceo svet borio", upozorio je šef srpske diplomatije.

"Srbija nijednim svojim potezom ne izaziva niti potpaljuje sukobe u regionu, naprotiv, sve činimo za regionalnu stabilnost. Dijalog da, ali uvrede, poniženje i rehabilitaciju zločina nad Srbima, Srbija nikad neće dozvoliti"“, naglasio je Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske poručio je ranije danas srpskim vlastima da se "odmaknu od Miloševićeve retorike" i istakao da Hrvatska neće dozvoliti da Srbija zatvori poglavlja 23 i 24 sa ovakvim Zakonom o univerzalnoj jurisdikciji.

Komentarišući izjavu srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića da "Hrvatska rehabilituje NDH i zločince iz zadnjeg rata", Kovač je u emisiji "Točka na tjedan" na N1 rekao da vlasti u Beogradu treba da se "odmaknu od retorike kakvu je imao Milošević".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво