Čanak: Danas je veliki dan u istoriji Vojvodine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da je danas veliki dan za Vojvodinu koja je 30. i 31. jula 1945. voljom svojih naroda stvorila autonomiju i kao autonomna pokrajina ušla u sastav Srbije.

Čanak je u saopštenju povodom godišnjice, istakao da se pri promeni Ustava Srbije Vojvodini mora garantovati puna autonomija koja podrazumeva izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.

Istakao je da je "to veliki i izuzetno značajan datum u istoriji Vojvodine i njene autonomije ponikle na antifašizmu i modernom, nadnacionalnom konceptu".

Ocenio je da je upravo taj koncept Vojvodine "danas izložen i biće izložen" pokušajima revizije ne bi li autonomija bila degradirana ili čak u ekstremnijoj varijanti ukinuta, "a s njom i svaka druga specifičnost Vojvodine, sve dok na kraju ne nestane i njeno ime".

Čanak je podsetio da je odluke Vojvodine iz 1945. godine potvrdila i tadašnja Skupština Jugoslavije.

"Autonomija Vojvodine jeste istorijska činjenica. Kao što je činjenica i to da je autonomija Vojvodine konstituisana tako da se ona ne može ukidati voljom republičke vlasti jer je Vojvodina kao autonomija ušla u sastav Srbije i tako postala njen konstituent", rekao je Čanak.

Poručio je da je u temelje vojvođanske autonomije ugrađen i antifašizam, dodavši da je upravo na antifašističkim vrednostima izgrađena i moderna Evropa kojoj Srbija danas teži.

Dodao je da će promena Ustava Srbije na putu ka Evropskoj uniji biti velika prilika da se "konačno i trajno" uvaže sve specifičnosti Vojvodine i da joj se garantuje puna autonomija kakvu je i imala kada je bila jedan od najrazvijenijih delova nekadašnje Jugoslavije.

Prema njegovim rečima, to podrazumeva izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, pravo na imovinu i sopstvene prihode.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи