Selaković: Nova vlada uskoro, Vučić će odoleti pritiscima

Ministar pravde u tehničkom mandatu Nikola Selaković rekao je da će mandatar Aleksandar Vučić odoleti pritiscima i da očekuje da će Srbija uskoro dobiti novu vladu.

"Znam da je Vučić izložen pritiscima, ali poznavajući njega, on na to reaguje ne onako kako bi želeo onaj ko ga pritiska", rekao je Selaković novinarima prilikom obolaska zatvora u Sremskoj Mitrovici.

Selaković je dodao da je ponosan što je bio deo vlade koja je tokom svog mandata donosila suverene odluke.

Prema njegovim rečima, i ako je bilo sumnji u poteze, Srbija je sada zemlja koja ekonomski staje na svoje noge.

Selaković je takođe naveo da ne želi da komentariše ukidanje presude Branimiru Glavašu, ali da tu odluku hrvatskog pravosuđa posmatra i kao čovek i kao Srbin.

"Posle ukidanja presude Branimiru Glavašu, ja ne znam šta ostaje od presuda zbog zločina nad Srbima. Ne radi se samo o presudi Glavašu, već čitavom nizu odluka", rekao je Selaković novinarima u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

Selaković se zapitao da li to znači da i Srbija treba tako da se ponaša u pregovorima za Poglavlje 23, koje se odnosi na pravosuđe.

"Ako je to ideal jedne države Evropske unije, da li treba na njega da se ugledamo", upitao je Selaković.

Upitan da li je Brisel reagovao na odluku o ukidanju presude Glavašu, Selaković je naveo da Brisel nije reagovao "ni na mnogo grđe stvari od toga".

Podsetio da je, kad su se ćirilične table u Vukovaru skidale za manje od dva sata od postavljanja, Brisel rekao da je to unutrašnja stvar jedne države.

Uskoro novi Krivični zakonik

Ministar pravde u tehničkom mandatu je rekao i da su završene izmene i dopune Nacrta krivičnog zakonika Srbije, kojim će biti pooštrene kazne za porodično nasilje, dok je drugim zakonom regulisano i pitanje vršnjačkog nasilja.

"U Krivičnom zakoniku intervenisali smo kod onih delova gde se izriču nedopustivo niske kazne za porodično nasilje, čak ispod zakonskog minimuma", rekao je Selaković novinarima u Sremskoj Mitrovici i dodao da se tim izmenama teži da se kazne izriču između zakonskog minimuma i maksimuma.

Napomenuo da je izmenama Zakona o organizaciji državnih organa u suzbijanju nasilja u porodici biti tretirano i vršnjačko nasilje jer, kako je naveo, problem treba rešavati u samom startu.

Prema njegovim rečima, vršnjačko nasilje kreće upravo iz porodice u kojoj se dešavalo nasilje.

Ministar je naveo da je pomenuti zakon sadrži organizacione odredbe o vršnjačkom nasilju, kao i da takozvani Aleksin zakon, koji kako je rekao, zaslužuje raspravu pred poslanicima.

Povodom najava Sindikata zaposlenih u pravosuđu da će stupiti u štrajk nakon formiranja Vlade, Selaković je rekao da svako ko misli da je na neki način ugrožen na radu ima pravo na štrajk jer je to zakonsko pravo,

Selaković je takođe ukazao da bi bilo dobro imati još malo strpljenja jer ono što je premijer Aleksandar Vučić obećao u pregovorima sa Sindikatom to će, kako je naveo, biti ispunjeno.

"Ja znam o čemu se tu govorilo i ja mu verujem da će to ispuniti", rekao je on novinarima posle obilaska zatvora u Sremskoj Mitrovici.

 

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво