Izetbegović: SDA najvažnija za Bošnjake u regionu

Lider SDA BiH Bakir Izetbegović u poseti je Novom Pazaru, zajedno sa predstavnicima te stranke iz celog regiona. Izetbegović je poručio da je Stranka demokratske akcije najvažnija stranka za Bošnjake na balkanu jer brani njihov položaj. Ističe da njegova poseta Sandžaku nije nikakvo zaobilaženje Beograda. Predstavnici Koordinacije SDA potpisali su izjavu kojom se ta stranka ogradila od ekstremizma i nasilja koji neki čine u ime islama.

Izetbegović, koji je i predsedavajući Predsedništva BiH, posle sednice Koordinacije SDA rekao je da se stranka na čijem je čelu prevashodno brine za poziciju i ravnopravnost bošnjačkog naroda u državama nastalim raspadom Jugoslavije.

Sednici Koordinacije SDA prisustvovali su predstavnici te stranke iz BiH, Sandžaka, Hrvatske, sa Kosova i Metohije i iz Makedonije.

"Smatramo da još ima potrebe za koordinacijom i zajedničkim radom kada je u pitanju pozicija Bošnjaka“", rekao je Izetbegović novinarima.

Smatra da su Bošnjaci za četvrt veka prešli put vredan jednog veka.

"Odbranili su pravo na postojanje na ovim prostorima, ravnopravnost, vratili nacionalno ime, jezike, odbranili pravo na samosvojnost, posebnost, vratili državnost u BiH nakon 450 godina, napravili vojsku“", rekao je Izetbegović povodom 26. godišnjice od osnivanja SDA u Sandžaku.

Prema njegovim rečima, ima još mnogo toga što treba učiniti ističući da su pitanja, zbog kojih je osnovana SDA, još uvek aktuelna, a pre svega borba za ravnopravnost bošnjačkog naroda.

Izetbegović je podvukao da će se SDA kroz čitav region zalagati za mir i pomirenje, ali i za kažnjavanje zločinaca.

Rekao je da su predstavnici Koordinacije SDA potpisali izjavu kojom se ta stranka ogradila od ekstremizma i nasilja koji neki čine u ime islama.

„"Mi na Balkanu živimo inkluzivni islam, koji je pružena ruka ostalim verama i narodima. Stali smo uz specifične zahteve koje imaju SDA na Sandžaku i Kosovu", dodao je lider SDA BiH.

Izetbegović je negirao da je tom posetom zaobišao Beograd, dodajući da je prvi put posle 26 godina došao u taj grad, i da je trebalo to ranije da učini.

Objasnio je da nije dolazio jer su ga u tome sprečavali sukobi među Bošnjacima, a da je sada pravi trenutak.

Napomenuo je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić često obilaze Banjaluku i druga mesta u BiH i da Bošnjaci to ne smatraju zaobilaženjem Sarajeva.

SDA je, poručio je, najvažniji faktor za Sandžak, a na Balkanu najvažnija politička stranka za Bošnjake.

"Bošnjacima tek predstoji politički maraton" 

Pored sastanka Koordinacionog tela SDA država regiona, u Novom Pazaru je u prisustvu visokih zvaničnika BiH, održana svečana sednica Bošnjačkoj nacionalnog veća.

Prisutnima se obratio Bakir Izetbegović i ukazao na važnost institucionalnog organizovanja Bošnjaka u Srbiji.

Izetbegović je istakao da su Bošnjaci važan faktor u regionu i da se, kako je rekao, nikada više neće ništa planirati u Srbiji, a ni i Bosni i Hercegovini i na celom Balkanu, a da se ne uzme u obzir njihovo mišljenje.

Podsetivši na istorijski put Bošnjaka u regionu, za koji je rekao da je bio veoma težak, Izetbegović je rekao da nije sve završeno i da tek predstoji "politički maraton" ne isključujući, međutim, dalje pokušaje marginalizacije, negiranja i, kako je rekao, disolucije u BiH.

Ukazao je da je poseban problem Bošnjaka pad nataliteta, nezaposlenost, iseljavanje, što su društvena zla koja napadaju omladinu.

Sa tim se, rekao je, treba uhvatiti u koštac i zbog toga je, dodao je, potrebno napraviti koordinaciju stranaka koja predstavlja političku zaštitu Bošnjaka i koja bi se izborila za jasnu perspektivu bošnjačkog naroda na Balkanu.

Posebne veze Izetbegovića i Novog Pazara 

Izetbegović kaže da je posebno vezan za ovaj grad jer ga on seća na njegovo oca Aliju, osnivača SDA.

Ispričao je da je na današnji dan pre 26 godina dovezao svog oca na osnivačku skupštinu SDA Sandžaka i da je tada osetio „eksploziju temperamenta i nacionalnog elementa“, što ga je obavezalo da, dok je živ, nastavi tim putem.

"„Nisam dolazio na Sandžak 26 godina, ali veze nisu bile pokidane. Oslanjali smo se na ljude iz Sandžaka. Prvi pratioci koji su dovedeni da nam čuvaju glavu su bili iz Sandžaka, zatim je bilo mnogo vojnika koji su ginuli za BiH, iako nisu rođeni u njoj, dok su neki koji su bili rođeni u Bosni napuštali svoju zemlju. Kroz Sarajevo kada prođete sve investicije koje traže umeće i hrabrosti pokrenute su od ljudi iz Sandžaka"“, naveo je šef SDA BiH.

Izetbegvić je istakao da su Sandžaklije sa razlogom upletene u "DNK strukturu države BiH" i uveren je da će tako i ostati.

Predsedniku BNV-a Sulejmanu Ugljaninu darivao je dokumentarni film u Aliji Izetbagoviću, njegovu knjigu i sliku rekavši da je njegov otac čovek koga svi cene i vole, s kojim je počeo preporod bošnjačkog naroda na Balkanu.

Zauzvrat je Ugljanin visokom gostu predao „Sandžački rečnik“ i knjigu o Sandžaku, rekavši da je ovo prostor na kojem žive četiri naroda, dve religije u harmoniji i slozi vekovima.

Zvizdić: Vreme buđenja nacionalnog ponosa 

Predsedavajući Saveta ministara BiH i potpredsednik SDA BiH Denis Zvizdić ocenio je da je neophodno češće imati ovakve susrete, kako bi razvijali saradnju između država koje predstavljaju i razmišljali o napretku i razvoju statusa Bošnjaka na prostoru Zapadnog Balkana.

"„U poslednjih nekoliko decenija smo, u kondenzovanom vremenu teških iskušenja, vremenu buđenja nacionalnog ponosa, završili time što su Bošnjaci uspeli da realizuju ono što nisu u poslednjih sto godina. To je bilo teško vreme, ali je bilo vreme ponosa svih Bošnjaka na prostoru Balkana, posebno dominantno na prostoru BiH",“ konstatovao je predsednik Saveta ministara BiH.

Zvizdić je rekao da su Bošnjaci uspeli da prerastu ono što im je bila namenjena sudbina da budu samo nebitna verska skupina, već su postali politički narod bez kojeg se na prostoru celog Balkana više ništa ne može raditi kada je reč o društvenim, političkim ciljevima, projektima prisutnim u ovom regionu.

Ukazujući na napredak na putu evroatlantskih integracija, rekao je da BiH ima i najbolje ekonomske rezultate na Balkanu, i da to sve tu državu stavlja u poziciju da su uslovi života daleko bolji nego pre godinu dana, što omogućava da pomogne Bošnjacima na prostoru bivše Jugoslavije.

„"Možete se osloniti na otvorenost i spremnost BiH da vam pomognemo, zato što mi i Sandžak i druge delove u kojima žive Bošanjaci tretiramo kao evropske regione kojima putem prekogranične saradnje možemo pomoći u smislu ekonomskog razvoja, ali i jačanja drugih segmenata života, što je osnova za samoodrživost Bošnjaka“", istakao je Zvizdić.

Poručio je Bošnjacima u Sandžaku da nisu sami i ostavljeni, već da u BiH postoji zajednička opredeljenost da se ostvare nacionalni ciljevi u okviru zemalja u kojima žive i u saglasnosti sa dobrim susedskim odnosima.

U delegaciji SDA BiH u Novom Pazaru su, pored Izetbegovića i Zvizdića, i drugi potpredsednik stranke Asim Sarajlić i član Predsedništva SDA BiH Aljoša Čampara.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво