Potpredsednica ukrajinske vlade u poseti Srbiji

Premijer Aleksandar Vučić i potpredsednica Vlade Ukrajine Ivana Klimpuš-Cincadze razgovarali su u Beogradu o bilateralnim odnosima i saglasili se da je važno da rukovodstva Srbije i Ukrajine međusobno podržavaju teritorijalni integritet dveju zemalja. Sa Ivanom Klimpuš-Cincadze razgovarali i Ivica Dačić, Maja Gojković i ministar odbrane Zoran Đorđević.

Premijer Vučić je istakao da se nada unapređenju ekonomskih odnosa i naglasio da je ove godine povećana robna razmena između Srbije i Ukrajine, ali nedovoljno s obzirom na ekonomske potencijale dveju zemalja, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Vučić je naglasio da je neophodno raditi na jačanju turizma, posebno nakon otvaranja direktne linije Beograd-Kijev kompanije "Er Srbija".

Sagovornici su istakli i potrebu potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovinskoj razmeni, dodaje se u saopštenju.

Potpredsednica ukrajinske Vlade Ivana Klimpuš-Cincadze čestitala je premijeru Vučiću pobedu na parlamentarim izborima i otvaranje poglavlja u procesu evrointegracija.

Ona je dodala da obe zemlje imaju isti cilj, a to je članstvo u Evropskoj uniji istakavši važnost međusobne podrške na evropskom putu.

Tema susreta bio je i Biznis forum koji će u oktobru biti održan u Kijevu uz saradnju privrednih komora, ističe se u saopštenju.

I prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se sastao sa potpredsednicom Vlade. Konstatovali su uzajamnu privrženost principu teritorijalnog integriteta, koji je osnovni postulat mirnog razvoja međunarodnih odnosa.

Dačić je zahvalio na aktivnoj participaciji Ukrajine u Kforu, čiji vojnici, uz iskrenu podršku lokalnog srpskog stanovništva, čuvaju srpske svetinje na KiM.

Konstatovali su da je potrebno da se dalje unapređuju bilateralni odnosi. "U tom cilju izražena je potreba da se ponovo pokrene mehanizam Mešovitog komiteta i dovede do potpisivanja niza sporazuma, od kojih je za dalji razvoj saradnje najbitniji Sporazum o slobodnoj trgovini. Ukrajina je jedina evropska zemlja sa kojom Republika Srbija nema ovakav sporazum", navodi se u saopštenju MSP-a.

Ukrajinska strana potvrdila je i konstruktivan stav prema pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji, uz obostrano očekivanje da pregovori na ovu temu budu završeni najkasnije do kraja 2017.

Sa Ivanom Klimpuš-Cincadze sastala se i predsednica Skupštine Maja Gojković koja je ukazala da između parlamenata Srbija i Ukrajine postoji saradnja u okviru sporazuma, koji je potpisan 2010. godine.  

Gojkovićeva je upoznala potpredsednicu Vlade Ukrajine sa aktivnostima Skupštine Srbije u procesima evrointegracija u skladu sa Rezolucijom o ulozi Narodne skupštine u procesu evropskih integracija, saopštila je skupštinska služba za informisanje.

Predsednica Narodne skupštine ukazala je i da otvaranje poglavlja 23 i 24 predstavlja veliko priznanje našoj zemlji i njenom napretku u sprovođenju reformi, kao i važnu poruku EU građanima Srbije i svim drugim državama koje teže ka članstvu u toj organizaciji da nastavlja sa politikom proširenja i pored izazova sa kojima se suočava poput Bregzita, migracija, terorizma.

Cincadze je konstatovala da postoji širok spektar mogućnosti međuparlamentarne saradnje, kako na nivou radnih tela, posebno u domenu spoljnih poslova i evropskih integracija, tako i parlamentarnih delegacija u međunarodnim organizacijama.

Sa Ivanom Klimpuš-Cincadze razgovarao je i ministar odbrane Zoran Đorđević koji je istakao da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički prioritet Srbije, uz istovremene odlične odnose sa svim partnerima i na Istoku, i na Zapadu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Đorđević je dodao da će Srbija nastaviti da vodi nezavisnu spoljnu politiku, zasnovanu na "četiri stuba", koji podrazumevaju dalju izgradnju i jačanje odnosa sa ključnim organizacijama i državama – Evropskom unijom, Ruskom Federacijom, SAD i NR Kinom, kao i sa zemljama u regionu.

Đorđević i Klimpuš Cincadze razgovarali su o aktuelnim bezbednosnim izazovima, pre svega o novom aktuelizovanju migrantske krize sa kojom se suočavaju sve evropske države i koja traži nove, sveobuhvatne i brze načine rešavanja.

U tom smislu, Srbija će i dalje pružati svesrdnu i nesebičnu pomoć, uz istovremenu i nepokolebljivu zaštitu sopstvenih nacionalnih interesa.

Kada je reč o oblasti odbrane, Srbija aktivno sarađuje sa više od 60 zemalja sveta sa kojima imamo potpisane sporazume o bilateralnoj vojnoj saradnji.

Međunarodna saradnja u oblasti odbrane je u skladu sa politikom vojne neutralnosti naše zemlje, rekao je Đorđević i dodao da naše aktivno učešće u Programu Partnerstvo za mir značajno doprinosi podizanju nivoa interoperabilnosti i povećanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Istakavši rezultate koje je Srbija postigla u oblasti rodne ravnopravnosti i realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Rezolucije 1325 SB UN, ministar je predložio realizaciju ekspertskih razgovora i pomoć u definisanju ukrajinskog akcionog plana i drugih instrumenata za definisanje i unapređenje rodne ravnopravnosti i položaja žena u sektoru odbrane i bezbednosti.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи