Štrbac: U Hrvatskoj cveta proustaštvo

Direktor Verifikaciono-dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je za RTS da je Hrvatska članica EU, a EU se zasniva na antifašizmu, dok u Hrvatskoj proustaštvo cveta li cveta i to donosi mnogo problema.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktor Verifikaciono-dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da Hrvatska nije učinila sve da se spreče incidenti u Srbu.

"Tompson učestvuje u obeležavanju 'Oluje' u državnom programu u Kninu i on je deo toga bio i prošle godine, zato što može da skupi 50 ili 60 do 100.000 ljudi, a to drugi državni organi ne mogu", kaže Štrbac. 

"Policija je sačekala njihove ekstremiste, ustaše sa natpisom – Za dom spremni, naterala je da ih skinu ili naopako obuku da se ne vidi, i ništa više, toleriše im se maksimalno i dolazimo u ovakve probleme", ističe Štrbac.

Kako kaže Štrbac, posle formiranja tehničke vlade u Hrvatskoj, početkom godine, eskalirali su raznorazni napadi na Srbe i sve što podseća na Srbe.

"Tako smo imali ministra u vladi koji se proslavio izjavom da je antifašizam floskula, čoveka koji se ceo radni život zalagao ili oživljavao NDH i veličao Pavelića, a šta onda očekivati od naroda koji ima takve vođe. Govorimo o Hasanbegoviću, koji, da je hteo da bude kandidat za predsednika HDZ-a, sigurno bi pobedio. Dakle, imamo takvu situaciju, nije samo zbog izbora, to je u Hrvatskoj u kontinuitetu", objašnjava Štrbac.

Štrbac kaže da kada su otvorena poglavlja 23 i 24 EU sa Srbijom, onda je bila pojačana retorika, pa Hrvati dodaju nove zahteve.

"Juče su imali sastanak Komisije koja je oformljena da prati kako će se sprovoditi prelazna merila u Srbiji i stalno nešto dodaju, univerzalna nadležnost im je navodno najbolnija", kaže Štrbac.

Procesuirano je maksimalno 80 ljudi, od toga je 40 srpske nacionalnosti, kaže Štrbac.

"Žestoko se borimo u Srbiji da ostane ta univerzalna nadležnost u našem zakonu, a malo je primenjujemo u praksi. Voleo bih da ta nadležnost ostane i da se sprovodi u praksi", kaže Štrbac.

"Hrvati tumače da Srbija mora brisati odredbe o univerzalnoj nadležnosti, a mi u Srbiji tumačimo da treba da ostane univerzalna nadležnost, a do sukoba neće doći ukoliko Hrvati budu procesuirali mangupe iz svojih redova. Znači, tamo gde ima dovoljno dokaza", objašnjava Štrbac.

Prema "Veritasovim" podacima, Srbija nestale dvostruko više traži nego Hrvati. "Imamo 1.856 na spisku nestalih, a Hrvati imaju 800 svojih. Trenutno se u Zagrebu nalazi preko 400 ekshumiranih posmrtnih ostataka koji pripadaju Srbima, samo ne znamo ko su i to se na kašičicu oteže da bi se identifikovali, imamo preko 300 grobnih mesta koje takođe neće da ekshumiraju", kaže Štrbac.

Problem je veliki, ali daleko više bi oni trebalo da urade aktivnosti u pronalaženju nestalih, kaže Štrbac.

Govoreći o "Oluji", Štrbac kaže da ćemo mi tugovati tih dana, a da će se oni veseliti.

"U našoj kontratužbi Srbija je protiv Hrvatske za genocid počinjen nad Srbima u 'Oluji' imala jedan od sporednih zahteva da sud naredi da Hrvatska izbaci iz svog zakona o državnim praznicima – taj peti avgust koji slave kao dvostruki državni praznik. Dakle, Hrvatska je članica EU, a EU se zasniva na antifašizmu, a u Hrvatskoj proustaštvo cveta li cveta i to donosi mnogo problema", kaže Štrbac.

"Valjda je Hrvatska jedina država gde antifašiste brani policija", zaključio je Savo Štrbac. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи