Novinari traže da ambasadorka Turske napusti Kosovo

Nakon zahteva Turske da kosovske vlasti uhapse novinara Berata Bužalu, zbog njegovih satiričnih komentara na Fejsbuku povodom neuspelog pokušaja puča u Turskoj, Udruženje novinara Kosova (UNK) zatražilo je od ambasadorke Turske u Prištini Kivildžim Kilič da napusti Kosovo.

"Smatramo ovo kao ozbiljno kršenje ljudskih prava i podsećamo tursku ambasadu da novinari na Kosovu imaju pravo na slobodu izražavanja, koja je garantovana zakonom i ustavom. Ambasada Turske u Prištini bi trebalo da se izvini za ovaj gnusan čin što je pre moguće. Takođe, apelujemo da turska ambasadorka Kivildžim Kilič ode sa Kosova. Neprihvatljivo je da kao ambasador poziva na hapšenje i kažnjavanje novinara", navodi je reagovanju UNK.

Bužala je u vreme pokušaja vojnog puča u Turskoj napisao: "Pozivam građane Kosova koji su na odmoru u Turskoj da se pridruže vojsci."

Komentar prati emotikon sa ispruženim jezikom, što ukazuje da nije ozbiljne prirode.

Turska ambasada u Prištini poslala je notu kosovskom ministarstvu spoljnih poslova u kojoj traži akciju protiv Bužale zbog navedenih komentara.

"Ministarstvo treba da osigura da se preduzmu neophodni koraci protiv te osobe u skladu sa zakonom", kaže se u noti koja je praćena skrinšotom Bužalinih komentara na Fejsbuku.

U noti se još navodi da kosovski zakon zabranjuje građanima da se pridružuju oružanim sukobima van Kosova i da se njime za slična dela predviđa kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво