Agencija: Zukorlić u potencijalnom sukobu interesa

Poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka i predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić je u potencijalnom sukobu interesa i Agencija za borbu protiv korupcije će s pažnjom pratiti taj slučaj, rečeno su "Tanjugu" u toj agenciji.

Iz Agencije navode da je uvidom u podatke objavljene na internet prezentaciji Univerziteta u Novom Pazaru utvrđeno da je Zukorlić predsednik i da se ta ustanova može opravdano smatrati "interesno povezanom" sa predsednikom parlamentarnog Odbora za obrazovanje.

Navodi se da se izbor Zukorlića za predsednika Odbora za obrazovanje "ne može oceniti kao postojeći sukob interesa s obzirom na to da odbor kojim on predsedava kao radno telo Skupštine Srbije nema ovlašćenja da u prvom ili drugom stepenu donosi pojedinačne akte u vezi sa akreditacijom ustanova i studijskih programa u oblasti visokog obrazovanja''.

S druge strane, s obzirom na to da Odbor utvrđuje predlog visine naknade za rad članova Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, saglasno zakonu o visokom obrazovanju i u okviru izveštaja o radu nacionalnog saveta i razmatra Izveštaj o radu komisije, u Agenciji kažu da se Zukorlić "nalazi u situaciji koja predstavlja potencijalni sukob interesa".

''Kako na strani Zukorlića postoje okolnosti koje mogu dovesti do toga da prilikom razmatranja pitanja u vezani sa komisijom postupa pristrasno, odnosno da privatni interes stavi iznad javnog, Agencija ukazuje da u takvoj situaciji postoji pojačana odgovornost funkcionera, da se pridržava obaveza i zabrana iz Zakona o Agenciji, a kojima je funkcioner dužan da javnu funkciju obavlja tako da javni interes ne podredi privatnom'', naglašavaju iz Agencije.

Akreditacija je nesporna. Tako se Zukorlić o svom Univerzitetu izjašnjavao prvog dana na mestu predsednika skupštinskog Odbora. Obećao je i da će se izuzeti iz odlučivanja o njemu, ako bilo koje telo zaključi da je u sukobu interesa. Sada kaže - razmotriće sve mogućnosti.

"Najrealnije je da ću zamrznuti svoju fuknciju na mestu predsednika Univerziteta i potpuno se posvetiti radu u Parlamentu", rekao je Zukorlić.

Ukazuje se i na to da funkcioner koji svojim uticajem na odluke nadležnih organa i tela pogoduje sebi ili povezanom licu, odnosno, zloupotrebi javnu funkciju, može da snosi i krivičnu odgovornost.

Imajući to u vidu, kao i činjenicu da su pojedini raniji članovi komisije javnosti iznosili tvrdnje da je komisija bila izložena političkim pritiscima da reši pitanje akreditacije univerziteta u Novom Pazaru, Agencija će sa "posebnom pažnjom pratiti rad Odbora", a posebno postupanje Zukorlića prilikom donošenja odluka vezanih za Nacionalni savet za visoko obrazovanje, a time i Komisiju i to ne samo po eventualnim prijavama pokušaja takvih pritisaka već i po službenoj dužnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво