Proširenje EU jedan od prioriteta slovačkog predsedavanja

Održiva azilantska i migrantska politika, ekonomski jaka Evropa, moderno jedinstveno tržište i nastavak procesa proširenja Evropske unije – četiri su prioriteta slovačkog predsedavanja EU, izjavila je ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova.

Govoreći o procesu proširenja, Repčekova je rekla da Srbija ima podršku Slovačke na evropskom putu i dodala da je ta zemlja spremna da pomogne svojim iskustvom u bilo kojoj oblasti evropskih integracija.

"Nakon otvaranja značajnih poglavlja 23 i 24, hteli bismo da se fokusiramo na tehnička poglavlja, da bi Srbija pokazala građanima da je EU uspešan projekat. Razgovaramo o poglavljima 5, 20, 25 i 26, ali potreban je nastavak dijaloga Beograda i Prištine", rekla je Repčekova predstavljajući prioritete članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Podsetila je na reči premijera Aleksandra Vučića u Briselu 18. jula, da je Beograd spreman da nastavi razgovore sa Prištinom.

"Nadam se da će Srbija da uradi svoj domaći zadatak i da će otvoriti naredna poglavlja bez problema", rekla je Repčekova.

Kada je reč o migrantskoj krizi, ambasadorka je rekla da je važno doći do rešenja tog problema, ističući da je za Slovačku cilj da ponovo funkcioniše Šengen.

"Zato će predsedavanje da se fokusira na što brže formiranje granične i obalske straže radi detaljne kontrole spoljne granice EU", rekla je Repčekova.

Govoreći o ostalim prioritetima slovačkog predsedavanja, Repčekova je navela da je cilj fokusiranje na povećanje konkurentnosti Evrope i njenih država članica, kao i otvaranje novih radnih mesta.

Istakla je i da se Unija suočava trenutno sa brojnim izazovima, misleći pre svega na Bregzit, migranstku i ekonomsku krizu.

Prema njenim rečima, cilj je dostizanje modernog, jedinstvenog evropskog tržišta, koje podrazumeva digitalno tržište, ali i uspostavljanje energetske sigurnosti.

Predsednica parlamenta Maja Gojković izrazila je zahvalnost ambasadorki Slovačke što je, kako je rekla, uvažila parlament, kao i na podršci Slovačke i njenom nastojanju da se nastavi proces proširenja.

"Poruka o nastavku proširenja je jedna od najznačajnijih poruka parlamentu, ali i građanima koji razmišljaju o tome šta je dobro u EU. Najznačajnija nam je vaša poruka da se vrata EU ne zatvaraju za države kandidate i pored Bregzita, migrantske i ekonomske krize", rekla je Gojkovićeva.

Dodala je da je cilj Srbije da upravo u predsedavanju Slovačke otvori poglavlja 20, 25 i 26.

"Predstoji nam veliki put i sadržajan rad, ali smo ubeđeni da u zajedničkoj saradnji to možemo da ostvarimo", rekla je Gojković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво