Nikolić sa odlazećim ambasadorima Ruhom i Levijem

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić imao je odvojene razgovore sa odlazećim ambasadorima Švajcarske i Izraela, Žan-Danijelom Ruhom i Josefom Levijem i tom prilikom je posebno istakao značaj mira i stabilnosti u regionu.

"Srbija se trudi da u ovim teškim vremenima održi mir i stabilnost u regionu uprkos tome što pojedine zemlje u okruženju, zarad svojih unutrašnjepolitičkih odnosa, ne ulažu dovoljne napore da se ta stabilnost trajno uspostavi", rekao je Nikolić.

Mi smo za razliku od njih svesni da nemamo vremena za gubljenje i zato vodimo politiku koja za cilj ima da nas što više definiše kao deo evropske zajednice, naglasio je predsednik Srbije.

"Zato nam je potrebna stabilnost i zato se nadamo da će to shvatiti i sve susedne zemlje“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije i ambasador Ruh saglasili su se da je za obe naše zemlje ključni interes da u Evropi i među velikim svetskim silama vladaju mir i stabilnost.

Ruh je rekao da Švajcarska, poput Srbije, nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, ima odlične sporazume sa Kinom i sarađuje sa svim velikim zemljama u svetu, pa joj je zato bliska rešenost naše zemlje da uspostavi najbolje moguće odnose sa svim državama koje u tome prepoznaju obostrani interes.

Ambasador Švajcarske je izrazio zadovoljstvo što je Srbija prepoznala sve kvalitete švajcarskog sistema dualnog obrazovanja, kao i činjenicom da je trgovinska razmena između naših zemalja u proteklih nekoliko godina porasla za 35 odsto.

Švajcarska, iako nije članica Evropske unije, podržava nastojanje Srbije da postane punopravni član te organizacije, rekao je ambasador Ruh, istakavši da je naša zemlja dokazala da vodi zrelu politiku i da bi zato članstvo Srbije u Evropskoj uniji doprinelo trajnoj stabilnosti u celom regionu, navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

U razgovoru predsednika Republike sa ambasadorom Izraela Josefom Levijem, izražena je zabrinutost zbog masovnih terorističkih napada u Evropi u poslednjih nekoliko meseci.

Srbija je spremna da sa svoje strane učini sve što je u njenoj moći da se umanje rizici po stabilnost, ali za neko sveobuhvatnije i trajnije rešenje potrebna je odlučna i iskrena zajednička akcija svih vodećih svetskih zemalja, ocenio je Nikolić.

Ambasador Levi je istakao da je Izrael takođe zainteresovan za smanjenje tenzija u regionu Bliskog istoka.

Govoreći o odnosima Srbije i Izraela, predsednik Nikolić i ambasador Levi su ocenili da su oni izuzetno dobri, ali da još uvek ima prostora za unapređenje bilateralne saradnje.

Ambasador Levi je ponovio rešenost svoje države da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво