Joksimović: Pristupanje EU ostaje prioritet

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovovala je na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara zaduženih za evropske poslove u Bratislavi, na kome je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, pohvaljen napredak koji je Srbija ostvarila u reformskom procesu.

Na debati, gde su pored predstavnika zemalja kandidata učestvovali i komesar Johanes Han i predstavnici Slovačke, koja je početkom jula preuzela šestomesečno predsedavanje Savetom EU, razmatrana su pitanja iz oblasti nastavka politike proširenja, migrantske krize, strategije
komunikacija.

Jadranka Joksimović je istakla da će politika pristupanja EU ostati prioritet i nakon formiranja nove Vlade, i da je ona sastavni deo unutrašnje razvojne politike Srbije.

Naglasila je da Vlada neće ni ubuduće podgrevati očekivanja građana zasnovana na nerealnim osnovama, već će formalni koraci u pregovorima biti utemeljeni na ostvarenim rezultatima.

Joksimović je naglasila da je EU najveći i najznačajniji razvojni partner Srbije i da građani Srbije to mogu da osete i vide kroz razne projekte obnove i izgradnje puteva, mostova, škola, vrtića, bolnica.

Ministarka je istakla da je za Vladu proces pristupanja neodvojiv deo reformske politike i da se posmatra kao ulaganje u temelje izgradnje funkcionalne i efikasne države, kao i veći standard građana.

U tom smislu, otvaranje poglavlja 23 i 24 doneće ubrzanje reformi u oblastima koje su važne za građane, naglasila je ona.

Joksimović se zahvalila komesaru Hanu što podržava politiku proširenja zasnovanu na ostvarenim kriterijumima i poštovanju fer pravila za članstvo.

Ona je ocenila i da je važno rešavati bilateralna pitanja, ali da ona ne bi trebalo da ugroze proces pristupnih pregovora.

Han je istakao da EU treba da vrednuje i prepozna ostvareni rezultat koji je zemlja učinila na osnovu usvojenih standarda, da je to vrednovanje važno kako bi država i njeni građani osetili konkretan napredak u evropskim integracijama, navodi se u saopštenju.

Slovački državni sekretar za evropske poslove i koordinator slovačkog predsedavanja Ivan Korčok izrazio je zadovoljstvo što su poglavlja 23 i 24 otvorena u prvim danima slovačkog predsedavanja i naglasio da je nastavak politike proširenja EU jedan od proritetnih ciljeva njenog predsedavanja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара