Linta: Plenkovićeva izjava neozbiljna i cinična

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao neozbiljnu izjavu novog predsednika Hrvatske demokratske zajednice i poslanika u Evropskom parlamentu Andreja Plenkovića da Vlada Srbije dobro razmisli pre nego što se odluči za nove optužnice protiv hrvatskih veterana, navodeći da Srbija neće prihvatiti politiku ucena.

Linta odbacuje kao ciničnu i smešnu tvrdnju Andreja Plenkovića da Hrvatska želi kvalitetne odnose sa Srbijom.

Takođe, Linta ocenjuje da je Plenković jedan u nizu hrvatskih političara koji obmanjuje sopstvenu javnost i veterane sa pričom da Srbija mora ukinuti univerzalnu nadležnost i da nema pravo da sudi hrvatskim političarima i vojnicima za ratne zločine i druga krivična dela protiv srpskih civila i zarobljenika.

"Andrej Plenković dobro zna da je univerzalna nadležnost civilizacijska tekovina čiji je glavni cilj sprečiti da ratni i drugi zločinci izbegnu ruci pravde", navodi Linta i poziva Plenkovića da upozna hrvatske veterane sa činjenicom da i u hrvatskom zakonodavstvu postoji načelo univerzalne nadležnosti.

Podseća da u članu 16 Krivičnog zakona Hrvatske jasno piše da se krivično pravo primenjuje na krivična dela i kada su učinjena izvan Hrvatske, a prema članu 17. stav 1 navedenog zakona krivično pravo se primenjuje prema strancu koji van teritorije Hrvatske učini krivično delo za koje se može izreći kazna od pet godina ili teža kazna.

Linta odbacuje kao ciničnu i smešnu tvrdnju Andreja Plenkovića da Hrvatska želi kvalitetne odnose sa Srbijom, ali da Srbija mora da se evropeizuje i da se suoči sa prošlošću jer je, tobože, bila agresor.

Prema Lintinim rečima, Plenkoviću i mnogima u Hrvatskoj odgovara samo Srbija koja bi ćutala o hrvatskoj agresiji na Jugoslaviju i Srbe i stravičnim zločinima protiv srpskog naroda i koja ne bi tražila kažnjavanje hrvatskih zločinaca samo zbog politike lažnog pomirenja i lažnih dobrosusedskih odnosa.

"Srbija nikad neće prihvatiti politiku ucena i pritisaka koju vodi Hrvatska pogotovo jer se radi o narodu koji odbija da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću iz vremena NDH i građanskog rata devedesetih godina", naveo je Linta u izjavi dostavljenoj medijima.

Plenković je juče poručio Vladi Srbije da dobro razmisli pre nego što se odluči za nove optužnice protiv hrvatskih branitelja.

Hrvatska želi kvalitetne odnose sa Srbijom, tvrdi Plenković i dodaje da želi da se Srbija evropeizuje, ali i da se suoči sa prošlošću, što tvrdi do sada nije učinila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво