Hrvatske pretnje Srbiji blokadom bez utemeljenja

Četiri dana otkako je otvoreno poglavlje 23, Hrvatska i dalje preti blokadom evropskog puta Srbije ukoliko ne ukine Zakon o univerzalnoj nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina, koji predviđa da pred srpskim sudom može da se sudi za sve zločine počinjene na prostoru bivše SFRJ od 1991. godine bez obzira na to o čijem državljaninu je reč.

Pregovaračka pozicija za poglavlje 23, oko koje su se saglasile sve članice Unije i Hrvatska, objavljena je na sajtu Ministarstva pravde. Nigde u tekstu se ne pominje da sporni zakon treba menjati ili ukinuti.

Od 65 stranica pregovaračke pozicije, pet je posvećeno merilima za procesuiranje ratnih zločina.

Sporni zakon o univerzalnoj jurisdikciji u procesuiranju ratnih zločina pominje se tri puta, ali samo u kontekstu opisa pravnog okvira za kažnjavanje ratnih zločina. U Evropskoj uniji postoji saglasnost da izmena ili ukidanje tog zakona nije tema pregovora.

"Tako da se to pitanje na nivou solidarnosti ne postavlja, međutim, ono se postavlja kada uđemo na teren prava, kada uđemo na teren da veoma slično zakonodavstvo postoji u nekim od zemalja Evropske unije, tako da to nije ispisano u ono što se naziva pravo EU, znači nije nešto što će Srbija nužno morati da izmeni, tako da se više govori o političkom pritisku i više se govori o tome da se zemlje EU slože oko ovog pitanja", kaže koordinator za poglavlje 23 iz Jukoma Milan Antonijević.

Zahtevom upućenim Srbiji i bez zavidnih rezultata u procesuiranju ratnih zločina, Zagreb ne odustaje od pretnji. Idu i korak dalje pa Beograd pitaju da li je pokrenuta istraga o granatiranju Banskih dvora 1991. godine.

"Evropska komisija je odbila zahtev Hrvatske, postoji non-pejper, postoji dokument Evropske komisije kojim se odbijaju zahtevi Hrvatske, jer oni nemaju utemeljenje u međunarodnom pravu. Ja sam to nazvao prljavo kazalište, to znači da je to jedan igrokaz koji služi za domaću upotrebu, to je odraz jedne patološke opterećenosti Srbijom", kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Mesec i po do novih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, tema kampanje koja, prema mišljenju bivšeg hrvatskog predsednika, donosi političke poene, jeste nekontrolisana histerija prema Srbiji.

"O Zakonu o univerzalnoj nadležnosti svi pričaju, a mnogi ne znaju ni kako se on zove. Taj je zakon tema predizborne kampanje. Reč je o zakonu koji je Srbija dobrim delom prepisala od nas. Zakon će se i te kako primenjivati kad za to dođe vreme i to zato što su prethodne vlade odbijale ono što sam se ja dogovorio s predsednikom Borisom Tadićem – načela za međudržavni ugovor o tome kako izbeći zloupotrebe. Ma nećemo mi ništa zaustavljati jer nemamo argumente i nećemo imati potporu Brisela", rekao je bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

"On kao da je čitao šta sam ja napisao juče", kaže Dačić.

Zakon o univerzalnoj nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina za Hrvatsku je postao sporan kada je Srbija, 2010. godine, uhapsila ratnog vojnog veterana Veljka Marića i osudila ga na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina i ubistva civila 1991. godine.

Prošle godine, posle višegodišnjeg insistiranja Zagreba, Srbija ga je izručila Hrvatskoj, kako bi tamo služio kaznu. Nekoliko meseci kasnije pušten je na slobodu radi lečenja, a povratak u zatvor, pre pet dana, ponovo mu je odložen do oktobra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво