Nikolić: Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da odluku o poništenju presude Alojziju Stepincu tumači kao svojevrsni pritisak na papu da odustane od utvrđivanja istine i kanonizuje bivšeg kardinala.

"Alojzije Stepinac nikada nije osuđen u Hrvatskoj, kako u NDH, tako i u današnjem pravnom sledbeniku te ustaške države, već je osuđen u Jugoslaviji, a Srbija je naslednik i pravni sledbenik svih Jugoslavija, i sa tim su saglasne sve novostvorene države, bivše članice Jugoslavije i Srbije i Crne Gore", rekao je Nikolić, navedeno je na sajtu predsednika Republike.

Nikolić ističe da to tumači kao svojevrsni pritisak na papu da odustane od utvrđivanja istine i kanonizuje bivšeg kardinala.

"Svoj stav o ulozi Stepinca u Drugom svetskom ratu preneo sam papi u direktnom razgovoru prilikom posete Vatikanu", istakao je Nikolić i dodao da lično priprema dokazni materijal, koji će predočiti Komisiji, a najpre predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

"Poglavar Rimokatoličke crkve mi je rekao da neće žuriti sa odlukom zato što bi Alojzije Stepinac bio prvi hrišćanski svetac koga Srpska pravoslavna crkva i ostale pravoslavne crkve ne bi priznale. Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi, iskopaće ponor u koji će upasti i ostati sama, bez podrške civilizovanog, antifašističkog i antinacističkog dela čovečanstva", naveo je predsednik Srbije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи