Vulin: Nejasno da li je rehabilitacija ili poništaj presude Stepincu

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da mu nije sasvim jasno da li je hrvatski nadbiskup Alojzije Stepinac danas rehabilitovan ili je samo poništena osuđujuća presuda iz 1946. godine.

Ostaje da se vidi šta će reći sud i da se veruje u nepristrasnost hrvatskog sudstva, rekao je Aleksandar Vulin u Baošićima, istakavši da se nada da sudovi u Hrvatskoj neće biti tako ažurni samo kada je u pitanju Stepinac, već da će tu energiju upotrebiti da reše i srpske zahteve u pogledu imovinskih prava, penzija...

''Nadam se da ova iznenadna ažurnost hrvatskih sudova neće stati samo na slučaju Stepinac. Nadam se da će tu ažurnost i energiiju upotrebiti da reše, recimo, srpske zahteve kada je u pitanju njihova imovina, povraćaj njihovih imovinskih prava, rešavanje penzijskih poblemi'', rekao je Vulin za Tanjug.

Voleo bi kaže da se politika ne meša u ovaj slučaj i, kako je rekao, sam sudski postupak, te da se nada da će sudovi dati jasnu sliku ko je i šta je bio Stepinac.

"Za srpski narod, neko ko je bio vikar ustaške vojske, teško da može da se nada zahvalnom sećaju i rehabilitaciji", kazao je Vulin i dodao da će hrvatsko pravosuđe znati da ceni upravo ove istorijske činjenice.

U samom sudskom postupku ostaje nejasno da li je reč o poništaju presude ili rehabilitaciji hrvatskog nadbiskupa.

''Videćemo u narednim danima a na nama ostaje da se nadamo da će i ovaj, kao i svaki drugi pravni proces biti oslobođen bilo kakvog pritiska politike i će biti samo zbir istorijskih činjenica'', rekao je Vulin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи