Dačić: Prljavo kazalište hrvatske diplomatije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da zahtev Hrvatske da Srbija ukine Zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine predstavlja izraz patološke opterećenosti Srbijom, kao i da se ponižavanje Srbije neće dozvoliti ni mnogo jačim i većim zemljama od Hrvatske. Ne preporučujemo građanima da odlaze u Tursku, rekao je Dačić.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naglasio da se diplomatski potezi Hrvatske jedino mogu nazvati "prljavim kazalištem".

"Ono što Hrvatska od nas traži prvo treba da zahteva od 11 država članica EU u kojima se univerzalna jurisdikcija primenjuje", kaže Dačić.

Ministar je naveo da politika Hrvatske prevazilazi izbor i predstavlja patologiju, kao i da Srbija želi da sa Hrvatskom rešava bilateralne probleme.

"To nije odraz naše slabosti, već je neophodno da se prekine sa vraćanjem u prošlost i tom retorikom. Potrebno je da spustimo loptu", zaključio je Dačić.

Govoreći o situaciji u Turskoj, ministar je naveo da je neposredno nakon pokušaja puča preporučeno da građani ne putuju u Tursku, ali da je sada situacija malo mirnija.

Međutim, uvođenje vanrednog stanja donosi izvesne rizike kao što su uvođenje policijskog časa i zabrane okupljanja.

"Mi i dalje ne preporučujemo građanima da odlaze u Tursku, a ako već moraju, potrebne su mere opreza. Pre svega, da se izbegavaju mesta gde se okuplja veliki broj ljudi, potrebno je da uvek sa sobom nose identifikaciona dokumenta i da se jave našem konzulatu ukoliko imaju potrebe", objasnio je Dačić.

Problemi u Turskoj utiču i na migrantsku krizu, ali Dačić ističe da je Srbija pretpostavila da će do izvesnih problema doći, kao i da je na to bila pripremljena.

"Bili smo u očekivanju ovakvog talasa i formiran je zajednički tim od strane vojske i policije koji se bavi ilegalnim prelascima naše granice", kaže ministar.

Ističe da je uvođenje zajedničkog tima vojske i policije već pokazalo rezultate i da su sprečeni ilegalni prolasci granice na nekoliko mesta.

"Mere koje sprovodimo su efikasne i Srbija je pokazala da ume da upravlja kriznim situacijama ukoliko nam zemlje u nizu ne naprave neke probleme, jer Srbija ne može biti sabirni centar za migrante", napominje Dačić.

Takođe, ministar je naglasio da pokušaj puča u Turskoj nikada ne bi predio sa 5. oktobrom.

"Nisam poredio taj događaj, ali strani uticaj jesam jer ga očigledno ima", tvrdi Dačić.

Nada se i da će Turska u budućnosti imati stabilizirajuću ulogu u regionu, što često nije bio slučaj.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи