Bozaj: Pokušaj puča u Turskoj napad na demokratiju

Ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozaj rekao je da je pokušaj puča u Turskoj bio napad na demokratiju. Mesta na moru, letovališta za turiste su bezbedna, kao i Ankara i Istanbul, gde su bili incidenti, rekao je Bozaj za RTS.

Da li ono što se dogodilo posle pokušaja puča može da utiče na odnose Turske sa drugim zemljama, ali i put zemlje ka članstvu u EU, za RTS je govorio ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj.

Gospodine Bozaj, Vaša zemlja prolazi kroz težak period. Možemo li da kažemo sada da se situacija vraća u normalu?

Situacija je stabilna, država, Vlada ima punu kontrolu. Bio je to pokušaj puča terorističke organizacije koji ima svoju mrežu i veze u različitim institucijama. Oni su pokušavali da urade nešto proteklih godina, ali ovo je prvi put da su pokušali puč koristeći oružje protiv nevinih civila i turskih vojnika i policije. Ovo je bila velika mreža, izazvali su na kratko probleme, ali smo mi za 12 sati rešili sve.

Da li je vaša zemlja sada bezbedna za one koji žive u Turskoj i za one koji putuju

Pokušaj puča je bio u Istanbulu i Ankari, ali mi smo oprezni, ljudi su na ulicama, bio je ovo napad na demokratiju, oni osećaju da imaju dužnost da sačuvaju demokratiju. Za turiste, letnji rezorti, mesta na moru su bezbedni, Ankara i Istanbul su bezbedni, ima još negde sitnih incidenata...

Čuli smo da su neki brodovi nestali?

Nije tačno, brodovi su plovili za vreme pokušaja puča, što je uobičajeno. Imali su i neke zadatke u mornarici, ali oni su se sada svi vratili.

Hiljade pripadnika vojske, policije i sudstva su ili privedeni ili uhapšeni. Da li su oni svi povezani sa pokušajem puča?

Oni su u pritvoru, kada odu na sud, u skladu sa odlukama sudija, biće uhapšeni ili ne. Oni koji budu uhapšeni, znači da ima jakih dokaza za njihou umešanost. Turska je zemlja demokratije i vladavina prava i tako če se postovati u svakom od ovih slučajeva.

Ali, neki kažu da ovo nije adekvatan način reagovanja?

Ovo je vanredna situacija. Neki od njih su pozvani samo na informativne razgovore, ali neki su ozbiljno umešni. Turska je zemlja od 79 miliona ljudi, i na ovaj pokušaj puča mora ozbiljno da se reaguje.

Vaša zemlja traži od SAD da izruče sveštenika Gulena. Neki kažu da su odnosi sa SAD-om na raskrsnici? Da podsetimo, SAD su Turskoj ključni partner, makar u NATO-u.

SAD su prijateljska zemlja i naš saveznik i mi imamo strateške odnose. Mi smo 100 odsto sigurni da osoba koja živi u Pensilvaniji stoji iza ovog pokušaja puča i njegove pristalice. Turska nema dileme, on je iza toga, očekujemo izručenje i to je očekivanje prijateljske zemlje.

SAD su rekle da im je potreban dokaz za to?

Naši ministri spoljnih poslova i pravde pripremaju dokumente.  I sud se bavi time. To je tako očigledno, mi ćemo obezbediti sve što je neophodno, ali nešto se vidi i golim okom.

Posle prvog talasa podrške, pošto je Vaš predsenik najavio mogućnost ponovnog uvođenja smrtne kazne, evropski zvaničnici su rekli, da citiram, to bi moglo da diskvalifikuje Tursku za članstvo u EU? Da li je Vaša zemlja spremna da rizikuje evropski put, budućnost u Uniji?

Ova reakcija je došla od naroda, sa ulice, jer su ih napali trenkovi, ubijali ih helikopteri, to nije nešto što je naš predsednik tražio. Oni su izgubili svoje najbliže, to je zahtev naroda. I svaki zahtev naroda treba da razmotre njihovi zakonski predstavnici. Parlament će se time baviti ako dođe do takvog zahteva. Ima zemalja kao što su SAD i Rusija u kojima takva kazna postoji. A što se tiče naših dogovora sa EU, videćemo šta će narod reći. On daje poslednju reč.

Da odemo korak napred. Da li situacija u Turskoj može da utiče na ekonomske odnose, može li na investicije u Srbiji ili na one planirane?

Turski privatni sektor je zenica Turske, mi smo uspešni, došli smo dovde zbog njihovog vrednog rada. Oni i dalje žele da budu ovde, četiri velike firme su me pitale da se sretnu sa srpskim premijerom, jer žele da dođu na tržište koje raste. Kada se rešimo krize, ponovo će privatni sektor biti motor našeg razvoja.

Možete li nam reći više o tim kompanijama?

Mi smo prisutni u različitim sektorima u Srbiji. Imamo fabriku rezervnih auto-delova u Vladičinom Hanu. IT sektor je jak i kompanije iz te oblasti žele da budu ovde, da im Beograd bude centar. Srbija je jaka, stabilna zemlja, voli Tursku, razumemo se i siguran sam da ćemo u budućnosti unaprediti saradnju, da ćemo biti ovde i u IT sektoru, ali i u građevinskom sektoru.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво