Pravda dostupnija uz poglavlje 23

Otvoreno poglavlje 23 u narednih nekoliko godina pravdu će učiniti lakše ostvarivom i dostupnijom. Kroz poglavlje 23, koje se tiče pravosuđa, borbe protiv korupcije i osnovnim pravima, i kroz Akcioni plan detaljno se razrađuju sve reforme koje se na evropskom putu moraju sprovesti. Preciziran je i rok do kada se te reforme moraju sprovesti, a prema tom dokumentu, krajnji rok je 2018. godina. Mnoge reforme već su započete, a poslednji izveštaj navodi da je više od 70 odsto mera iz Akcionog plana već ostvareno.

U naredne tri godine srpsko pravosuđe pretrpeće temeljne promene koje će ga učiniti nezavisnijim i efikasnijim. Pre svega sudski postupci koji u Srbiji traju i više od deceniju moraće da se ubrzaju. Do sada je o tome odlučivao sud u Strazburu, a prema evropskoj praksi – parnica traje dve godine, krivični predmet pet, a upravni spor tri godine. Prepreka takvoj efikasnosti su i stari predmeti, kojih oko milion i po.

Šef pregovaračke grupe za poglavlje 23 Čedomir Backović kaže da je plan Vrhovnog suda da se broj starih predmeta smanji 80 odsto.

Prema njegovim rečima, taj plan je prilično ambiciozan, ali s obzirom na napore koji se ulažu i kvalitet ljudi, to je ostvarivo.

"Jedan od načina rešavanja starih predmeta jeste i generalna efikasnost, jer ako se mi usredsredimo na stare predmete a ne radimo nove, koji dolaze, onda ćemo stvoriti nove-stare predmete", kaže Backović.

Ujednačavanje sudske prakse je među merilima koja su ustanovljena, a to znači da se presude u istim ili sličnim predmetima ne smeju razlikovati, što se u našim sudovima često dešava.

"Kada rešimo stare predmete i ujednačimo sudsku praksu, sudije će biti na onom mestu gde su bili pre 20 godina, biće to jedno od najcenjenijih zanimanja. Samim tim građani će dobiti jednak pristup, brz, efikasan pravosudni sistem", kaže Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

U izveštajima Evropske komisije o stanju u pravosuđu navodi se da je potrebno osigurati nezavisnost pravosuđa. Do toga ćemo stići pre svega preko najviših pravosudnih tela – Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, zato se menja njihov sastav i jača kapacitet.

"Visoki savet sudstva ima jasnu svrhu, ta svrha je upisana u Ustavu. On mora da bude nezavisan organ zato da bi garantovao nezavisnost sudijama i sudovima", kaže Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije.  

Profesor Ustavnog prava Vladan Petrov ističe da je ključni cilj da se što je više moguće neutrališe uticaj politike na konstituisanje pravosuđa i na funkcionisanje pravosuđa. 

Prema Akcionom planu predviđena je i promena načina izbora sudija i zamenika javnih tužilaca na funkciju i ocenjivanje njihovog rada. Novi pravilnici, koji predviđaju jasne kriterijume za vrednovanje rada sudija i tužilaca, već su usvojeni. Da bi se reforme koje se tiču izbora sudija i tužilaca i članova najviših pravosudnih tela, kroz koje se ostvaruje nezavisnost pravosuđa, sprovele neophodna je promena Ustava na čijim se izmenama već radi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се