"Otvaranje poglavlja 23 i 24 ubrzaće pregovarački proces"

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović kaže za RTS da je otvaranjem poglavlja 23 i 24 poslata poruka da se vrednovao uloženi trud i rad. Ističe da će sada pažnja biti posvećena primeni zakona koji se odnose na prava nacionalnih manjina u Srbiji i na poboljšanje položaja osetljivih društvenih grupa.

Suzana Paunović rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da je jučerašnji dan bio značajan za sve građane Srbije.

"Poslate su tri poruke. Ona koja govori o kredibilitetu Srbije, da se rad koji je uložen za otvaranje poglavlja vrednuje na pravi način i da će otvaranje ovih poglavlja ubrzati otvaranje svih ostalih poglavlja i čitav pregovarački proces. Veliki posao je sada pred nama", kaže Paunovićeva.

Ističe da će pažnja biti posvećena primeni zakona koji se odnose na prava nacionalnih manjina u Srbiji i na poboljšanje položaja osetljivih društvenih grupa.

"To su sve zakoni koji se moraju primeniti u punoj meri, uključujući medijske zakone i to su zakoni zbog kojih se kaže da je poglavlje 23 najteže", dodaje Suzana Paunović.

Kaže da se već mere ostvareni rezultati.

"Vlada je formirala Savet kako bi se aktivnosti iz Akcionog plana sprovodile i uradili smo izveštaj koji je pokazao da je više od 80 odsto aktivnosti urađeno na način predviđen Akcionim planom", kaže Paunovićeva.

Dodaje da u Akcionom planu za poglavlje 23 postoji manji dokument koji govori o položaju nacionalnih manjina u Srbiji a koji je rađen u saradnji sa nacionalnim manjinama.

"Mađarska nacionalna manjina je najbrojnija i sa njom i sa drugim nacionalnim manjinama imali smo partnerski odnos u prethodnom periodu i razgovarali smo šta možemo zajedno da uradimo", dodaje Paunovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи