Vučić za RTS: Težak posao pred nama, otvaraćemo još više poglavlja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je otvaranje poglavlja 23 i 24 dobra vest za Evropu i Srbiju. Ističe da je zahvalan članicama EU na podršci, a posebno mađarskom ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu, koji je za Srbiju danas imao samo reči hvale.

Aleksandar Vučić je istakao u Dnevniku RTS-a da je Međuvladina konferencija u Briselu protekla dobro i svečano.

"Predstavnik Hrvatske je imao izjavu koju je pročitao i izneo određena neslaganja i ja sam mu odgovorio. Sve je proteklo u najboljem redu. Zahvalan sam posebno mađarskom ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu i dugujemo zahvalnost čitavoj mađarskoj vladi. Sijarto je divno govorio o Srbiji danas, imao je samo reči hvale", kaže premijer.  

Sijarto je istakao, objašnjava premijer, da je mađarska manjina u Srbiji najveća. 

"Sijarto je rekao da smo u protekle dve godine mnogo toga zajednički napravili, da se Mađari osećaju kao građani Srbije, da nemaju strahove i tu vrstu problema što su pripadnici manjinskog naroda", kaže Vučić. 

Dodaje da je zahvalan i kancelarki Angeli Merkel i Nemačkoj, ali i svim ostalim zemljama za veliku podršku. 

"Teško da bismo bili danas ovako počastvovani da nije bilo njihovog angažmana", ističe Vučić.

Dodaje da je otvaranje poglavlja 23 i 24 dobra vest za Evropu i Srbiju.

"Ali moramo da idemo još brže, snažnije da radimo. Istakao sam da Srbija nema tako mali suficit u budžetu i mi spadamo u mali broj zemalja koje imaju dobro stanje u fiskalu i imamo najveći rast u regionu. To treba da zadržimo narednih nekoliko godina", ističe Vučić.

Dodaje da nam je važan evropski put da bismo to zadržali.

"Samo ta sinergija dobre politike, dobrih ekonomskih mera i teških ekonomskih reformi kroz koje smo dobrim delom prošli mogu da donesu najbolji rezultat za ljude u Srbiji. Moramo da nastavimo težak rad sa MMF-om, Svetskom bankom i onda Srbija nema bojazni za budućnost. Mislim da ćemo biti uspešna zemlja i da ćemo relativno brzo pristizati one članice EU koje su danas ispred nas i po ekonomskom bogatstvu i po životnom standardu i mnogim drugim pitanjima", kaže Vučić.

Dodaje i da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom. 

Ističe da sada moramo mnogo toga da menjamo što se tiče vladavine prava, prava manjina, pravosuđa.

"Moramo da imamo efikasan i pravni i pravosudni sistem. Moramo da imamo samostalno tužilaštvo i nezavisno pravosuđe, vladavinu prava u svim oblastima, od poštovanja slobode izražavanja, medijskih sloboda. Težak posao je pred nama i moramo ubrzano da radimo i otvaraćemo sada još više poglavlja", objašnjava premijer.

Govoreći o sastanku sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, premijer Srbije kaže da se u razgovoru brzo prešlo preko važnih tema.

"Turska je danas dominantna tema, ali mi smo bili dobra vest za Evropu. Zahvalan sam Keriju i mislim da je pravi prijatelj Srbije. Rekao je da je važno da se Srbiji otvore poglavlja i pričali smo o evropskom putu. Takođe i Viktorija Nuland je dobro govorila o srpskoj politici u regionu, ali i o drugim važnim srpskim stavovima", ističe Vučić.

Kaže da je sreo i novog šefa diplomatije Velike Britanije, Borisa Džonsona, koji mu je čestitao otvaranje poglavlja.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво