Međuvladina konferencija EU i Srbije

Počela je Međuvladina konferencija Srbije i EU u Briselu na kojoj bi trebalo da se otvore nova dva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU - 23 i 24. Time bi trebalo da započnu pregovori o najvažnijim poglavljima koja se bave vladavinom zakona. Delagaciju Srbije predvodi premijer Aleksandar Vučić, dok je na čelu delegacije EU Miroslav Lajčak, šef diplomatije Slovačke, koja trenutno predsedava Evropskim savetom.

Srbija i zemlje članice EU našli su se za istim stolom da bi konačno otvorili ključna poglavlja: 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbednost.

Posle konferencije Mirosalv Lajčak, evropski komesar Johanes Han i premijer Vučić obratiće se novinarima.

Vučić je pred početak konferencije na svom Tviter nalogu zabeležio da je "atmosfera prijateljska". Napisao je i: "Ovo je veliki dan za Srbiju".

Komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han poručio je na Tviteru da je danas značajan dan za Srbiju i objavio je fotografiju sa Aleksandrom Vučićem i Miroslavom Lajčakom.

Otvaranje dva ključna poglavalja 23 i 24, koja se otvaraju među prvima, a zatvaraju tek pred kraj pregovora o članstvu u EU, bilo je blokirano više od tri meseca uslovljavanjima Hrvatske koja su se odnosila na regionalnu jurisdikciju u procesuiranju ratnih zločina, manjinska prava i punu saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Na Međuvladinoj konferenciji Srbiji će biti predstavljena zajednička pregovaračka pozicija EU za svako od ta dva poglavlja.

Pregovaračka pozicija EU sadrži i prelazna merila na osnovu kojih će evropske institucije i zemlje članice odlučivati da li je Srbija napredovala u datim oblastima.

Prelazna merila i sami pregovori Srbije i EU u okviru poglavlja 23 i 24 podrazumevaju neke od najznačajnijih reformi neophodnih kako na putu Srbije ka članstvu u EU tako i za samu modernizaciju države.

Od Srbije se očekuje da u narednom periodu sprovede reformu pravosuđa i policije, pojača borbu protiv korupcije, obezbedi puno poštovanje manjinskih prava i zaštiti medijske slobode i slobodu izražavanja.

Posebna pažnja biće usmerene na primenu donetih zakonskih normi u Srbiji.

Vođena prethodnim iskustvima u procesu proširenja, EU sada insitira na tome da reformski procesi ne smeju ostanu samo "slovo na papiru", već moraju doneti promenu na terenu, vidljivo poboljšanje života građana i u potpunosti pripremiti zemlju kandidata za sva prava i obaveze koje dodnosi članstvo u EU.

O važnosti koju poglavlja 23 i 24 imaju u pristunim pregovorima Srbije, govori i činjenica da eventualni nedostaci u sprovođenju reformi u ova dva poglavlja, kao i u poglavlju 35, koje obuhvata normalizaciju odnosa sa Prištinom, mogu privremeno blokirati ceo pregovarački proces Srbije o članstvu u EU.

Srbija je, i pre nego što je počela proces pregovora u oblasti pravosuđa i osnovnih prva, bila blokirana više od tri meseca uslovljavanjima Hrvatske koja su se odnosila na regionalnu jurisdikciju u procesuiranju ratnih zločina, manjinska prava i punu saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Prva međuvladina konferencija kojom je označen i formalizovan početak pristupnih pregovora Srbije i Unije održana je 21. januara 2014, a na Drugoj, 14. decembra 2015. otvorena su prva dva poglavlja - 32 o finansijskoj kontroli, i 35, o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво