Ministarstvo zdravlja tokom 100 dana Vlade

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da je za sto dana rada tog ministarstva u okviru strategije za smanjenje nezaposlenosti u sistemu zdravstvene zaštite zaposleno 1.000 zdravstvenih radnika.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom sto dana rada Ministarstva zdravlja, Milosavljević je kazao da je putem konkursa zaposleno 200 lekara i 800 medicinskih sestara.

Milosavljević je naveo da je Ministarstvo nastavilo da sprovodi strategiju za smanjenja nezaposlenosti kako bi nezaposlenost u sistemu zdravstvene zaštite do 2010. godine bila prepolovljena.

Ministar zdravlja je izjavio i da je u proteklih sto dana sproveden konkurs i dodeljeno 1.000 dugoročnih stambenih kredita za zaposlene u zdravstvu.

"I dalje smo radili na ravnopravnom i ravnomernom ulaganju u zdravstveni sistem Srbije. I u ovom periodu počeo je sa radom novi linearni akcelerator za zračenje tumora i novi multi slajsni skener u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije", naveo je Milosavljević.

Ministar je kazao i da je potpisan ugovor za izradu glavnog projekta bolnice i nadzor nad izvođenjem radova za kliničke centre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Milosavljević je dodao da je Usvojena odluka o osnivanju Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.

"Ta odluka je objavljena u Službenom listu i Agencija za akreditacije će početi sa radom do kraja ove godine", kazao je ministar zdravlja.

Ministarstvo zdravlja Srbije je tokom sto dana rada pripremilo nacrte pet sektorskih zakona i više uredbi i pravilnika. Između ostalog, pripremljen je predlog Uredbe o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, Pravilnik o dopunskom radu zdravstvenih radnika, kao i Uredba o kriterijumima za formiranje cena lekova.

"U svemu ovome što je rađeno prepoznaju se prioriteti. A to je da je pacijent-građanin u centru zdravstvenog sistema, da je za razvoj tog sistema neobično važno planiranje zdravstvenog kadra, da je uslov bez kojeg se ne može ravnomerno i ravnopravno ulaganje u zdravstveni sistem, da je neophodna zaštita socijalno ugroženih grupa", naveo je Milosavljević.

Ministar zdravlja je rekao da je u toku potpisivanje ugovora sa romskim medijatorima koji će uskoro početi da rade u domovima zdravlja.

Milosavljević je rekao da su plate u zdravstvu povećane od ovog meseca za pet odsto i da je utvrđeno da postoji mogućnost da penzioneri koji imaju niža primanja od prosečnih budu oslobođeni participacije.

Najavljujući da Ministarstvo radi na programskom budžetu za 2009. godinu Milosavljević je izjavio da će najbolji sud o radu tog ministarstva dati građani Srbije i javnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи