Poglavlja 23 i 24 – ključna u pregovorima sa EU

Srbija bi sutra na međuvladinoj konferenciji u Briselu trebalo da otvori poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa EU. Time bi trebalo da započnu pregovori u najvažnijim poglavljima koja se bave vladavinom zakona, od kojih će u dobroj meri zavisiti i ukupan napredak Srbije ka EU. Na međuvladinoj konferenciji će učestvovati predstavnici svih zemalja članica, a delegaciju Srbije predvodiće premijer Aleksandar Vučić. On će, između ostalog, u Briselu razgovarati s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, evropskim komesarom Johanesom Hanom i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

Srbija i zemlje članice EU naći će se sutra za istim stolom da bi konačno otvorili ključna poglavlja: 23- pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbednost.

"Delegaciju EU u ponedeljak predvodiće ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak. Srbija je uradila svoj deo posla, ispunjavajući uslove za otvaranje dva poglavlja, a sada će to učiniti i EU", navela je portparolka Slovačkog predsedništva EU Renata Godirova.

Posle debate o datumu otvaranja koja je zbog protivljenja Hrvatske trajala mesecima, na dnevni red bi konačno trebalo da dođe suština poglavlja - vladavina zakona.

"Pravi posao počinje tek nakon otvaranja poglavlja kada ćemo početi da primenjujemo ono što smo zapisali u akcionom planu i kada ćemo početi da sprovodimo, što će s druge strane biti mnogo više nadgledano od strane EU a i od strane organizcija civilnog društva", poručio je koordinator radne grupe za poglavlje 23 Milan Antonijević.

Danom otvaranja poglavlja Srbija će dobiti listu prelaznih merila za poglavlje 23 i 24, odnosno listu konkretnih promena koje Srbija treba da postigne u narednih nekoliko godina da bi napredovala ka članstvu.

"U poglavlju 24 glavna je reforma policije, bez reforme policije nema ni efikasne borbe protiv organizovanog kriminala, migracija, terorizma i drugih problema koje poglavlje 24 pokriva", kaže koordinator radne grupe za poglavlje 24 Sonja Stojanović Gajić.

U nacrtu pregovaračke pozicije EU za poglavlje 23 ima čak 50 prelaznih merila - merljivih rezultata koji će se očekivati u jačanju nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije, zaštiti manjinskih prava i slobode medija i izražavanja.

Poglavlja 23 i 24 otvaraju se na početku, a zatvaraju na samom kraju pregovora. Od napretka u ovim oblastima zavisiće i ukupan napredak u pregovorima o članstvu u EU.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи