Dačić uporedio puč u Turskoj sa 5. oktobrom

Socijalistička partija Srbije obeležila je u Leskovcu 26 godina od osnivanja. Predsednik socijalista Ivica Dačić rekao je tom prilikom da Srbija "ima neslaganja sa Turskom", ali je i osudio pokušaj puča u toj zemlji, poredeći ga sa 5. oktobrom 2000. godine u Srbiji. Glavni odbor SPS-a odlučio da potpredsednica Slavica Đukić Dejanović bude novi zamenik predsednika stranke.

Na sednici Glavnog odbora u Leskovcu lider SPS-a Ivica Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova, rekao je da Srbija "ima neslaganja sa Turskom", ali je i osudio pokušaj puča u toj zemlji, poredeći ga sa 5. oktobrom.

"Dobro znate šta naša partija misli o tim pučevima, o nasilnom dolasku na vlast. To ništa nije donelo srpskom narodu, pa neće ni turskom, a siguran sam da taj puč ima dosta primesa sa strane i možda mu samo fale neka oruđa i neke slike, ili ono što se kod nas dešavalo, pesnica, Otpor, pištaljke. Sada je potpuno jasno da je obaranje ruskog aviona izveo pilot koji je pripadao pučistima, a danas kada je Turska obnovila veze sa Rusijom, to očigledno nekome nije odgovaralo", ocenio je Dačić, prenosi Beta.

Govoreći o najvećim dostignućima SPS-a u prethodnih 26 godina, Dačić je istakao Dejtonski sporazum i Rezoluciju 1244 ali i ponovio da se opravdanost bombardovanja Srbije 1999. godine treba ispitati.

"Novi ministar spoljnih poslova Engleske Boris Džonson je u svim aktivnostima u Srbiji učestvovao 1999. godine sa srpskim narodom na mostovima, jer je bio protiv bombardovanja Srbije, odnosno Savezne Republike Jugoslavije", rekao je Dačić dodavši da će "kad-tad, neko odgovorati za bombardovanje".

Na sednici odbora odlučeno je da Slavica Đukić Dejanović zameni Aleksandra Antića na funkciji predsdnika stranke.

Đukić Dejanović je Tanjugu rekla da je još tada doneta odluka da se na funkciji zamenika predsednika stranke u određenim periodima smenjuju potpredsednici kako bi svi ravnomerno bili uključeni u rukovođenje strankom.

"To je bilo uobičajeno i na šest meseci ćemo se smenjivati, sada je samo predsednik stranke odlučio da nas o tome obavesti", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je navela i da je danas prilikom obeležavanja 26 godina od osnivanja stranke lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković izneo predlog da Ivica Dačić bude kandidat koalicije na predsedničkim izborima.

"On je to izneo kao svoj stav i o tome će naši organi razgovarati u narednom periodu", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je dodala i da je današnje okupljanje socijalista bilo prevashodno svečarskog karaktera imajući u vidu da obeležavaju 26 godina od osnivanja stranke, tokom kojih je SPS, kako je navela, bio izložen najtežim izazovima.

To zajednički slavimo kao svoj rođendan, rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво