Mihajlović: Nadam se da će poglavlja biti otvorena

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da je Srbija uradila i više od potrebnog za otvaranje poglavlja 23 i 24 i da se nada da će biti otvorena. U prva četiri meseca ove godine bilo je za 40 odsto više izdatih građevinskih dozvola nego u istom periodu pre dve godine, kaže ministarka građevinarstva.

"Nadam se da ćemo otvoriti poglavlja, ali čak i da ih ne otvorimo, unutar samih poglavlja smo već 80 odsto zahteva i stvari uradili. Sve što se tražilo od Srbije smo uradili, i više od ono što je potrebno da bismo poglavlje otvorili. Verujem da sve to ide svojim tokom", rekla je Zorana Mihajlović novinarima u Beogradu.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dodala je da su za Srbiju važne reforme unutar same zemlje.

"Evo, imamo reformu sistema izdavanja građevinskih dozvola, sledi nam reforma katastra. Ako govorimo i o pravosuđu i svim drugim delovima poglavlja, pred nama jeste jedan period aktivnih reformi koji je važan pre svega, za nasu zemlju", rekla je Mihajlović nakon uručenja računara lokalnim samoupravama. 

Zorana Mihajlović uručila je računare predstavnicima lokalnih samouprava i drugih nadležnih organa koji učestvuju u izdavanju građevinske dozvole, kao i specijalna priznanja gradovima i opštinama koji su postigli najbolje rezultate u tome.

Za njih je namenjeno ukupno 102 računara, a Mihajlović je tom prilikom rekla da zahvaljujući tome danas više nema šaltera, već da se sve dozvole izdaju elektronski.

Ona je navela podatak da je u prva četiri meseca ove godine bilo za 40 odsto više izdatih građevinskih dozvola nego u istom periodu pre dve godine.

Takođe, vrednost građevinskih radova je povećana za 70 odsto u odnosu na pre dve godine, istakla je ministarka.

"Sigurna sam da posao možemo zajednički da realizujemo, i sve što radimo važno je da radimo zajedno", rekla je Mihajlović i dodala da su sledeći koraci reforma katastra, a posebna pažnja kada je ova oblast u pitaju biće posvećena gradu Beogradu.

"Katastar mora da se reformiše i na tome ćemo raditi u narednom periodu", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je svakoj lokalnoj samouprave u interesu da ima što više posla i što više investitora.

Lokalne samouprave su te koje sprovode zakone i nije lako bilo sprovesti ovaj zakon, rekla je Mihajlović i dodala da je cilj i da Srbija napreduje na Svetskoj Duing biznis listi.

"Cilj je i da nemamo problema sa birokratijom i da niko ne bude nezadovoljan", rekla je Mihajlović. Ona je navela da je udeo građevinarstva u BDP zemlje ranije bio ispod četiri odsto, a da sada iznosi 5, 5 odsto.

Cilj je da dostignemo udeo od sedam odsto kako bi ova oblast bila zamajac, odnosno pokretač privrede, dodala je Mihajlović.

Ministarka je sa predstavnicima NALED-a uručila i specijalna priznanja gradovima i opštinama koji su postigli najbolje rezultate u tome.

Priznanja su uručena predstavnicima Apatina, Rume, Velikog Gradišta, Svilajnca, Bečeja, Smedereva, Valjeva, Sombora, Vršca i  Kruševca. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво