Vučić: Zajednički timovi vojske i policije na granicama

Vlada će formirati zajedničke timove policije i vojske koji će zaštititi granice Srbije od ilegalnog ulaska migranata, ali i od ilegalnog i kriminalnog ponašanja naših i tuđih krijumčara, rekao je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji na novinare posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Vučić pozvao građane da ne idu u Tursku jer ne može da im se garantuje bezbednost. Najavljuje veći broj uniformisanih lica na određenim mestima. Kaže da poglavlja možda ne budu otvorena u ponedeljak.

U Vladi Srbije održan je sastanak Biroa za koordinaciju službi bezbednosti čije su teme bile događaji u Turskoj, migrantska kriza i njene posledice na bezbednost, pravni poredak i ekonomsku budućnost Srbije, situacija u regionu, i terorizam i načini suprotstavljanja potencijalnim terorističkim opasnostima.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare da je uz saglasnost predsednika Republike, Biro za koordinaciju službi bezbednosti jednoglasno doneo predlog da se, u skladu sa članom 39 zakona o odbrani, formiraju zajedničke snage vojske i policije, koje će zašŠtititi granice od migranata i ilegalnih aktivnosti krijumčara migranata.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je migrantska kriza za Srbiju najteža, da je od jutros u sedam sati na teritoriji Srbije registrovano 2.699 lica, od toga preko 85 odsto iz Avganistana i Pakistana i veoma mali broj lica iz Sirije.

"Imamo situaciju u kojoj lica iz Avganistana i Pakistana nemaju nijednu šansu da budu primljeni u EU, a preko naše teritorije su došli do granica EU. Srbija je primorana da zaštiti svoje nacionalne i državne interese i u skladu sa tim mi smo danas jednoglasno, ali i u saradnji sa predsednikom Nikolićem, sa kojim smo imali konferencijski razgovor, doneli predlog i sa njim ćemo za nekoliko minuta izaći pred predsednika", rekao je Vučić.

Kaže da je država danima razmišljala šta je to što Srbija može da učini imajući u vidu složenu bezbednosnu situaciju u okruženju, ali i situaciju koja se nameće zbog ponašanja komšija prema migrantima.

"Znate da je Srbija od početka krize vodila veoma odgovornu i ozbiljnu politiku, koja je pokazala punu solidarnost i humano lice Srbije, jedna smo od retkih zemalja koja ni jednog trenutka nije pokušavala da podiže ograde. Srbija to neće činiti ni u buduće", poručio je Vučić.

Premijer je rekao da će sutra u 21 čas biti održana sednica Vlade na kojoj će biti potvrđena odluka o postavljanju timova policije i vojske na granici sa Bugarskom i Makedonijom .  

Srbija ne može biti parking za Avganistance i Pakistance

Objasnio je da će zajednički timovi služiti za zaštitu granice od ilegalnog ulaska migranata, kao i zaštite od ilegalnog i kriminalnog ponašnja srpskih i tuđih krijumčara ljudima.

"Oni će biti najstrože kažnjavani. Naši tužioci i sudovi preduzimaće sve zakonom propisane mere da se kriminal zaustavi i da jasno svima pokažemo da Srbija ne može da bude parking za Avganistance i Pakistance koje niko drugi u Evropi ne želi da vidi, a kamoli da ih primi", rekao je Vučić.

Premijer je objasnio da će te mere biti sprovođene bez upotrebe sile, bez podizanja zidova i ograda.

"Ali bićemo veoma oštri prema građanima Srbije koji misle da kriminalom mogu da steknu veliku prpotivpravnu korist čineći najlošije stvari protiv svoje države i naroda", rekao je Vučić.

Kada je reč o zahtevima za azil Vučić je objasnio da postoje prihvatni centri i da je jasna procedura za svakoga ko azil bude tražio.

"Tu nam je procedura oko 30 dana, sa minimalnim šansama da azil i dobiju. A oni koji ne izraze zahtev, biće prema predviđenim zakononskim procedurama udaljeni sa naše teritorije", rekao je Vučić.

"Naš je posao da i dalje tražimo od Evropske unije sveobuhvatno rešenje, očekujemo da to rešenje postoji, ali rešenje nije u tome - pomoći ćemo vam, a svakog dana broj treba da se poveća oko 600, 700... to nije ni pomoć ni podrška prijatelja, ako hoćete da nam pomognete, uradite to ako ne, pomoći ćemo mi sebi", rekao je Vučić.

On je podvukao da neće biti kretanja bez dokumenata i da to svi koji ulaze u Srbiju moraju da znaju.

Biće obezbeđena puna sloboda kretanja građanima u Beogradu i u drugim gradovima, jer se, rekao je, zna gde su mesta za migrante.

"Imaćemo dobar odnos, pružaćemo pomoć i podršku, hranićemo ih, davaćemo piće i nećemo ličiti na one koji su se prema njima od početka loše odnosili", rekao je Vučić.

Predsednik vlade je poručio da će Srbija svim političkim sredstvima čuvati i štititi regionalnu stabilnost.

Vučić je, govoreći o regionalnoj stabilnosti, rekao i da je Srbija u svakom momentu spremna da sačuva i zaštiti granice i interese naše zemlje.

"O tome smo imali duge razgovore, ovo je sve što mogu da vam saopštim o tome", rekao je Vučić. 

Mir u Turskoj od vitalnog značaja

Predsednik vlade je rekao da se nada da će Turska prevazići sve probleme, uspostaviti demokratski poredak mir i stabilnost jer je to od vitalnog značaja, ne samo za Tursku, već i za Bliski Istok i za Srbiju.

"Uvereni smo da će Turska, kao velika i izuzetno značajna zemlja, imati snage da se tako ponaša u budućnosti i da volju turskog naroda i građana provede u delo", rekao je Vučić. 

Vučić je rekao da je i jutros i noćas razgovarao sa ambasadorom Turske u Srbiji i da mu je preneo zaključke vlade koji su se, rekao je, odmah ticali poštovanja vladavine prava i uspostavljanju demokratskog poretka.

On je dodao i da je danas sa turskim ambasadorom bilo reči i o investicijama iz Turske koje su, kako je premijer rekao, veoma značajne za našu državu.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će krajem meseca biće sastanak sa predstavnicima četiri turske kompanije koje planiraju da investiraju u Srbiju i zahvalio turskom ambasadoru na podršci koju pruža ekonomskom razvoju Srbije.

Veći broj uniformisanih na određenim mestima

Predsednik Vlade je rekao da će Srbija, što se tiče terorizma, preduzeti dodatne mere kako bi iskontrolisala situaciju i poručio da neće dozvoliti nijedan napad na građane muslimanske veroispovesti.

Građani Srbije će, kako je istakao, u narednom periodu na određenim mestima moći da vide više uniformisanih lica sa službenim psima, poručujući da domaće službe rade sve što mogu da zaštite bezbednost i sigurnost građana Srbije.

"Videćete nešto veći broj uniformisanih lica na određenim mestima, ali to je naš zalog za veću sigurnost i bezbednost i da ljudi mogu da se osećaju sigurno u svojoj zemlji", istakao je Vučić.

"To naravno ne možete da predvidite, slušam razne gluposti u Srbiji i van kako je kriva ona ili ova služba za kamion u Nici, pokažite mi tu službu koja sa tim može da se izbori ili sa samoubicama na turskom aerodromu. To je gotovo nemoguće, ali sve što možemo da kontrolišemo kontrolišemo i činimo sve da građanima Srbije osiguramo bezbednost i sigurnost", istakao je Vučić.

Suficit, uprkos poslednjim događajima u svetu

Predsednik vlade je naveo da će Srbija u sedam meseci ove godine ostvariti suficit, bez obzira na probleme i, posebno, poslednje događaje u svetu.

Vučić je u obraćanju medijima posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti rekao da će mnogi događaji u svetu, poput terorističkog napada u Francuskoj i puča u Turskoj, uticati na procene rasta BDP-a na nivou Evrope, te da će svakako uticati i na našu ekonomiju.

Bez ozbira na te probleme, i pored plaćanja stare devizne štednje i kamata, te bez uzimanja novca od "Telekoma", Srbija će biti u suficitu.

"U ekonomskom smislu nam zaista veoma dobro ide i zato je važno da očuvamo punu političku stabilnost u regionu i u zemlji", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da nema sumnje da će Srbija ove godine pokušati da bude među tri zemlje sa najvećim ekonomskim rastom, a sledeće godine i najbolja u Evropi po tom pitanju.

U Srbiji nema nemira i pučeva

Premijer je rekao da ima onih koji bi se radovali neredima i pučevima, ali da u Srbiji nema ničeg sličnog.

Odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to da bi se neki verovatno radovali kada bi se u Srbiji dogodio vojni puč, Vučić je rekao da se to neće dogoditi.

"To tako mali Đokica zamišlja, pa pomisle da mogu svašta. Nema u Srbiji ničeg sličnog, niti bih to ikada Srbiji poželeo", rekao je Vučić.

On je dodao da takve poruke nisu iznenađenje za njega.

"To što se tome raduju i nadaju dovoljno govori koliko dobro žele Srbiji", rekao je Vučić.

Број коментара 120

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво