Vulin: Težimo standardima EU, ali ne uvodimo sankcije Rusiji

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da će Srbija težiti da ispuni standarde EU, ali da neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.

Komentarišući izjavu izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Makalistera da se Srbija, kao kandidat za pristupanje EU, obavezuje da sledi pravila EU i uvede sankcije, kad i gde su one neophodne i da “mora da se pokaže odgovor, sankcije, na rusko menjanje granica u Evropi, Vulin je i podvukao da je politika Vlade Srbija jasna.

Srbija hoće da ispuni standarde EU, sa nadom da će na evropskom putu imati mnogo manje političkih prepreka, a da će se mnogo više poštovati to što radimo, rekao je Vulin.

“Srpski narod i Srbija su suviše mali da bi učestvovali u sukobima velikih srpski narod neće odustati od sprovođenja sopstvenih interesa. Naš interes je da čuvamo svoju zemlju, svoj narod, da se razvijamo, ali i da vodimo računa o svojim tradicionalnim prijateljstvima i da kroz njih rastemo i razvijamo se. To znači da ćemo težiti da ispunimo standarde EU, ali to isto tako znači da nećemo uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji i to znači da ćemo čuvati naše tradicionalno prijateljstvo sa Rusjiom”, poduvkao je Vulin.

Dodao je da će se Srbija truditi da sačuva odnose sa Ruskom Federacijom kao što će se truditi da sačuva odnose sa EU.

Vulin je zamolio Dejvida Makalistera da pokaže poštovanje prema Srbiji i da se “u našoj kući” ne treba govoriti o tome kako se na silu prekrajaju granice, već to treba govoriti onima koji su to radili.

“Moram da zamolim Makalistera jednu stvar - da pokaže poštovanje prema Srbiji i da u Srbiji ne govori o poštovanju međunarodnog prava, a posebno da ne govori o prekrajanju granica na silu. Srbiji se tu nema šta prigovoriti, to se može prigovoriti mnogo moćnijim i mnogo većim", naveo je ministar.

"Srbija je tu potpuno ispravna i poštujte Srbiju bar toliko da u našoj kući ne govorite o nasilju, o kršenju međunarodnog prava, da u našoj kući ne govorite o tome kako se na silu prekrajaju granice, mi to najbolje znamo, nama to ne treba govoriti. Govorite to onima koji su to radili", podvukao je Vulin.

Makalister je izjavio da se Srbija, kao kandidat za pristupanje Evropskoj uniji, obavezuje da sledi pravila EU i da uvede sankcije, kad i gde su one neophodne.

"Moramo biti jasni po pitanju ruske agresije u Ukrajini, da to ne sme da se toleriše. S druge strane, moraju se uzeti u obzir srpske tradicionalne istorijske i ekonomske veze s Rusijom, koje čak mogu biti i most za dijalog, jer niko nije zainteresovan za dugoročnu konfrontaciju s Rusijom. Do tada, moramo da pokažemo odgovor, sankcije, na rusko menjanje granica u Evropi", rekao je Mekalister za Blic.

Naveo je da to nema veze sa antiruskom politikom, već sa zajedničkim vrednostima EU, a ako je Srbija pozvana da se pridruži, to znači da je spremna da deli i promoviše evropske vrednosti.

"U tome ćemo biti vrlo jasni", rekao je Makalister.

Ministar Vulin prisustvovao je u manastiru Svetih vrača Kozme i Damjana u Zočišštu, kod Orahovca na Kosovu i Metohiji obeležavanju manastirske slave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара