"Crnogorska kuća" - otvorena vrata prijateljstva

Predsednici Srbije Tomislav Nikolić i Crne Gore Filip Vujanović otvorili su u Beogradu "Crnogorsku kuću", ocenjujući da to zdanje treba da doprinese daljem produbljivanju prijateljstva.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović istakao je da otvaranje "Crnogorske kuće" ima posebnu vrednost i značaj, da je ona još jedna potvrda bliskih i prijateljskih odnosa dve države.

Ukazujući na odlične bilateralne odnose, rekao je da diplomatski dogovor oko razmene kuća predstavlja dokaz bliskosti dve zemlje.

"Crna Gora je odlučila da ovo bude 'Crnogorska kuća' u Beogradu, koja neće biti opredeljena samo diplomatiji, već maksimalnoj afirmaciji partnerstva sa Srbijom u interesu dve države i građana. Kuća koja ima otvorena vrata za prijatelje u Srbiji, u funkciji unapređenja odnosa", podvukao je Vujanović.

Prema njegovim rečima, želja je da obe državne kuće budu otvorenih vrata koje pozivaju na prijateljstvo i upućuju na trajnost bliskosti. Dodao je da je poseban značaj i što je "Crnogorska kuća" otvorena na Dan državnosti Crne Gore.

Vujanović se posebno zahvalio Nikoliću, koji je, kako je ukazao, zajedničkim otvaranjem, iskazao posvećenost vrednostima saradnje i budućnosti dobrih odnosa.

"Ovaj vaš dom u srpskoj prestonici, poklon Crnoj Gori na dan kada proslavlja svoju državnost, razumem kao otvorena vrata prijateljstva, kao sabiralište ideja, saradnje, istinske posvećenosti očuvanja svih dragocenih momenata naše zajedničke prošlosti i budućnosti, kao jačanje inače čvrste veze između naših naroda i država", rekao je na svečanosti predsednik Nikolić.

Istakao je da divnom Beogradu, kao i celoj Srbiji, ne nedostaje kuća u kojima žive oni koji su došli ili dolaze iz Crne Gore, prolaze ili ostaju, prihvaćeni sa nepodeljenom i iskrenom dobrodošlicom, ali da je nedostajala kuća sa konceptom koji bi nas jače spojio.

"Zato očekujem da koncept 'Crnogorske kuće' bude koncept kulturnog centra, privredne komore, razmene mladih, to jest koncept kreativne radionice za sve segmente koje obuhvataju bilateralni odnosi prijateljskih država. Vlade dve zemlje su se, lako i na obostrano zadovoljstvo, kako među svojima i mora da bude, dogovorile da razmene kuće u Podgorici i Beogradu", poručio je Nikolić.

Svaka država će, prema njegovim rečima, sama planirati sadržaje koji bi, ma koliko bili različiti, uvek trebalo da imaju jedan te isti zajednički imenitelj - da budu na dobrobit svih građana i da učvršćuju veze među nama, da na pitanja koja su od obostranog interesa pronalaze odgovore od obostranog interesa, da se rešavaju nedoumice.

"Ali i da se družimo, sabiramo, da se na parčetu crnogorske zemlje u Beogradu i srpske u Podgorici uvek osećamo kao da smo u zajedničkom domu", poručio je Nikolić.

Uz želje da Crna Gora napreduje uvek i u svemu, predsednik Srbije je svim njenim građanima čestitao Dan državnosti u novom zdanju koje, kako je istakao, svedoči staro bratstvo ili prijateljstvo.

Ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović ocenio je da je "Crnogorska kuća" još jedan simbol bliskoti Beograda i Podgorice.

Vlade Srbije i Crne Gore zaključile su Sporazum o ustupanju na korišćenje nepokretnosti na recipročnoj osnovi, za smeštaj diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Republika Srbija se obavezala da će Crnoj Gori ustupiti nekretninu na adresi Čakorska 2, u Beogradu, dok je Crna Gora ustupila objekat na Bulevaru Ivana Crnojevića 10 u Podgorici.

"Crnogorska kuća" u Beogradu, biće korišćena za susrete od značaja za ostvarivanje spoljnopolitičkih aktivnosti Crne Gore, kao i za aktivnosti posvećene promociji, obeležavanju i zaštiti crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta, kao i za saradnju sa crnogorskom dijasporom u Srbiji.

Svečanosti otvaranja "Crnogorske kuće" prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, političkog, kulturnog i javnog života Srbije i crnogorske dijaspore.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се