Skot: Hvala Srbiji za prijem dvojice zatvorenika iz Gvantanama

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izrazio je zahvalnost Srbiji što je primila dva bivša zatvorenika iz američkog vojnog zatvora u Zalivu Gvantanamo, ocenivši da je sada važno da oni budu integrisani u srpsko društvo.

Američki diplomata je novinarima rekao da je prijem dva pritvorenika iz Gvantanama dugo planiran i da je to deo programa za zatvaranje tog vojnog zatvora.

Prema njegovim rečima, SAD imaju pomoć mnogo zemalja u realizaciji tog plana, a Srbija je, među petnaestak evropskih zemalja koje su primile zatvorenike iz Gvantanama.

"To je veliki humani gest", naglasio je Skot, koji, međutim, nije želeo da govori o detaljima dogovora sa srpskim vlastima, ali je istakao da je najvažnije da su oni sada u Srbiji i da ih je Srbija primila.

"Mislim da je najvažnije da ovi ljudi primljeni u srpsko društvo, da mogu započeti novi život", podvukao je Skot izrazivši uverenje da je Vlada Srbije već preduzela korake u tom pravcu.

Dvojica pritvorenika iz američkog vojnog zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi, Muhamadi Davlatov iz Tadžikistana i Mansur Ahmad Saad el Dafi iz Jemena, prebačena su u Srbiju.

Ovo je prvi put da se u Srbiju šalju pritvorenici iz Gvantanama, gde će posle ovog transfera ostati 76 pritvorenika.

SAD ne traže od Srbije da bira partnera

Kajl Skot je ponovio da su SAD i Srbija partneri i da Vašington ne traži da se Beograd opredeljuje između Amerike i Moskve.

Istakao je da u potpunosti podržava izjavu američkog državnog sekretara Viktorije Nuland, koja je, kako je podvukao, jasno rekla da SAD smatraju da je Srbija partner Vašngtona.

"Kada imate partnera ne govorite mu da treba da izabere jednog ili drugog partnera", podvukao je američki diplomata.

Na pitanje da li su tačne spekulacije da je Nuland od srpskih vlasti tražila da se distanciraju od Rusije, Skot je istakao da je pet meseci u Srbiji i da mu nekada nije jasno zašto se neke stvari, koje nisu istina, nađu u medijima.

"Srbija je naš partner i idamo napred u saradnji. Podržavamo Srbiju na njenom starteškom putu koji je izabrala, a to je put Evrope i saradnje sa zapadom. SAD nemaju nikakav drugi cilj", naglasio je Skot.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво