Jovanović: Neodgovorni odnos politike prema žrtvama

Lider LDP-a Čedomir Jovanović, koji se nalazi u Potočarima na obeležavanju 21 godine od zločina počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, rekao je da to što je došao smatra svojom ljudskom obavezom i političkom dužnošću.

Čedomir Jovanović je rekao da je sve drugo situacija u kojoj se politika odnosi neodgovorno ne samo prema žrtvama u Srebrenici, već neodgovorno prema Bošnjacima i svima drugima.

Na konstataciju da srpski premijer Aleksandar Vučić ove godine nije dobrodošao u Srebrenicu, Jovanović kaže da mu je žao zbog onog što se desilo na prošlogodišnjoj komemoraciji, kada je srpski premijer napadnut.

"Želeo sam da njegov dolazak ovde bude prekretnica u odnosu prema tom ratu. Nikuda ne vodi negacija tih sudskih presuda, mislim pre svega na Međunarodni krivični sud i Haški tribunal. Te presude same po sebi nisu dovoljne i potreban je jasan politički stav da se ovde dogodio genocid. I dok tog stava ne bude srpski narod će nositi hipoteku koju nosi", rekao je Jovanović za regionalnu N1TV.

Jovanović je jedini političar iz Srbije koji prisustvuje komemoraciji u Potočarima ove godine. Kaže da se nadao da će Vučićev dolazak u Srebrenicu prošle godine skinuti taj teret sa srpskog naroda, ali je očigledno da to, kako je rekao, ne može niko drugi osim nas samih.

Primetio je da je tokom prošlogodišnjeg Vučićevog boravka izostao jasan stav o tome šta se desilo u Srebrenici i da je ono što se desilo samo dodatno iskomplikovalo odnose.

Jovanović je zamerio vlasti Republike Srpske, posebno njenom predsedniku Miloradu Dodiku, zato što danas niko iz tog entiteta ne prisustvuje komemoraciji.

"Sa tim se nikada neću pomiriti. Uveren sam da će doći dan kada će ovde biti i predsedstavnici vlasti Srbije i vlasti Republike Srpske, da se nada da će oni reći da se u Srebrenici desio genocid i da se on mora osuditi. Samo to će doneti neophodan mir i razumevanje, što je preduslov za rešavanje svih problema koji su nas doveli do ovoga", rekao je Jovanović koji je zajedno sa poslanicima SDA i poslaničkom grupom LSV i Zelene stranke podneo srpskom parlamentu predlog rezolucije o priznavanju genocida.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво