Bogovič: Srbija jedna od država koje će najpre ući u EU

Potpredsednik grupe "Prijatelji Srbije" u Evropskom parlamentu Franc Bogovič izjavio je da je Evropi potrebno proširenje na zemlje Zapadnog Balkana, a da je Srbija jedna od država koje će najpre ući u EU i koja je garant stabilnosti ovog dela Evrope.

Bogovič, koji u Beogradu boravi u okviru posete članova grupe "Prijatelji Srbije", kaže da je optimista po pitanju evropskih integracija Srbije, te da treba nastaviti reforme koje najpre koriste građanima.

Navodeći da mu je drago što je ta grupa evropskih parlamentaraca došla u vreme otvaranja poglavlja 23 i 24, Bogovič je rekao da srpske vlasti predano rade i na drugim oblastima i da očekuje da još nekoliko poglavlja bude otvoreno do kraja godine, odnosno do kraja slovačkog predsedavanja EU.

Evropski parlamentarci su tokom posete Beogradu razgovarali sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, šeficom pregovaračkog tima Tanjom Miščević, kao i predstavnicima Privredne komore i civilnog društva.

Bogovič je rekao da je na razgovorima bilo reči i o situaciji u EU, evroskepticizmu i rezultatima referenduma u Velikoj Britaniji, ističući da je siguran da za sve koji žive na starom kontinentu nema druge opcije od udruživanja u EU.

"U EU i svuda u svetu se stvaraju krize, tako je bilo uvek, ali je važno da prepoznamo put i pravac u kojem treba da se nastavi dalje kretanje", rekao je Bogovič.

Kaže da treba izvući pouke iz Bregzita, a da je jedna od njih činjenica da vlasti treba da brinu o tome da svi građani imaju imaju mogućnost da kvalitetno žive i da napreduju.

"To je najznačajnije za mlade ljude. Dobro je što je Samit u Parizu takođe išao u tom pravcu, kako mladima na Zapadnom Balkanu dati bolju budućnost i mislim da je ta budućnost jedino uz EU moguća", rekao je Bogovič.

Naglasio je da će u evorpskim integracijama Srbija morati da nastavi reforme, da radi na razvoju unutrašnje demokratije, te da je u tom procesu značajna saradnja u regionu.

Za Srbiju je, naveo je, veoma važan i regionalni razvoj, kako bi svi građani zemlje imali iste uslove za život, bez obzira na to gde žive.

"Dolazim iz Slovenije i ponosim se time što smo Sloveniju napravili takvu da ljudi više vole da žive na selu nego u gradu. Mislim da je to poruka i za Srbiju, da se takva pravila i način evropskog života osete i u Srbiji", rekao je Bogovič.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво