Poslanici Evropskog parlamenta pozdravili otvaranje poglavlja sa Srbijom

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković razgovarala je sa poslanicima Evropskog parlamenta, koji su pozdravili najavljeno otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 sa Srbijom i istakli da je važno nastaviti evropske integracije, kao i sprovođenje reformi.

Maja Gojković je u razgovoru sa članovima grupe "Prijatelji Srbije" u EP istakla da je odluka o otvaranju poglavlja 23 i 24 dobra vest za Srbiju, saopšteno je iz kabineta predsednice Skupštine Srbije.

"To je važna poruka za građane Srbije koji su na proteklim izborima potvrdili većinsko opredeljenje za evropski put naše zemlje", poručila je Gojković i naglasila da će Srbija nastaviti da sprovodi reforme kako bi dostigla evropske standarde za svoje građane, a da EU i države članice odlučuju kada će Srbija i postati član.

Predsednica republičkog parlamenta je naglasila i da formiranje te grupe prijatelja u EP pokazuje da Srbija ima iskrene prijatelje koji žele da pomognu proces evropskih integracija Srbije.

Gojković je podsetila da su u prethodnom skupštinskom sazivu učinjeni značajni napori da se Skupština Srbije što više uključi u proces evropskih integracija i navela da je republički parlament u prethodnom sazivu doneo ukupno 384 zakona i 243 drugih akata, među kojima mnoge reformske zakone i zakone kojima usklađujemo domaće zakonodavstvo sa evropskim.

"Pred novim sazivom Narodne skupštine je veliki i važan posao nastavka započetih reformi, usklađivanja našeg zakonodavstva sa pravom EU, kao i razmatranja pregovaračkih pozicija Srbije za pregovore o članstvu u EU, za koji smo se dobro pripremili", rekla je Gojković.

Predsednik grupe "Prijatelji Srbije" u EP Emilian Pavel izrazio je zadovoljstvo zbog velike podrške evropskim integracijama Srbije u Narodnoj skupštini i očekivanje da će parlament nastaviti sa donošenjem reformskih zakona.

Poslanici su upoznali Gojković sa aktivnostima grupe "Prijatelji Srbije" od formiranja 2015. godine, koje su imale za cilj promovisanje Srbije, a ukazali su i na značaj konkretnih projekata prekogranične saradnje kako bi se dodatno podstakla saradnja u regionu.

U delegaciji grupe "Prijatelji Srbije" su i Franc Bogovič, Edvard Kukan, Tanja Fajon, Andor Deli i Paul Tang.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво