Vučić razgovarao sa građanima

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je ceo dan sa građanima Srbije – više od 13 sati. Građani su strpljivo čekali ispred Vlade kako bi razgovarali sa premijerom.

Kada je premijer došao u Vladu jutros nešto posle 5.00, ispred Nemanjine 11 već je čekalo nekoliko desetina građana. Među njima pre svega oni koji su bili zakazani u prvom satu, ali i oni koji nisu bili na spisku, ali spremni da čekaju ceo dan.

U pola šest razgovori su počeli. Među prvima, čovek koji je pre šest godina ostao bez posla pošto je u preduzeću u kojem je radio ukazao na zloupotrebe.

"Imam puno poverenje da će premijer to staviti na svoje mesto. Oduševljen sam razgovorom", kaže Dragiša Knežević iz Stare Pazove.

Građani veruju da će im premijer pomoći da se izbore sa problemima.

Predstavnik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović iz Aleksinca rekao je za RTS da je kod premijera bio zbog falsifikata meda koji se pojavio na tržištu.

Prema njegovim rečima, Vučić je obećao da će na prvoj sednici Vlade biti formirana radna grupa koja će se baviti tim problemom. 

Medicinska sestra u penziji Slavica Stanković bila je među prvima koje je Vučić primio, a novinarima je rekla da se premijeru obratila zbog problema u Domu zdravlja Voždovac, gde je, tvrdi, bilo malverzacija oko dodele stanova solidarnosti.

"Iznenađena sam premijerovim prijemom i dobrom organizacijom. Prijavila sam se i nisam očekivala ni do jeseni da ću biti pozvana, ali me je premijer već prvog dana primio. Kada sam dolazila klecala su mi kolena, ali ljubaznost ljudi koji su me primili je dovela do toga da se opustim i iznesem svoj problem", rekla je Stankovićeva.

Kaže da je sa premijerom vodila normalan razgovor i da je obećao da će uraditi sve što može već tokom dana.

Radica iz Beograda je, takođe, bila među prvima sa kojima je Vučić od jutros razgovarao, a novinarima je rekla da ju je premijer saslušao, da je ona iznela svoje probleme sa legalizacijom objekta, a da joj je on obećao da će do oktobra to biti rešeno.

Sa Vučićem je razgovarala i Emilija Đorđević iz Pančeva, prosvetna radnica koja ima dete ometeno u razvoju. "Živim u jednoj školskoj ustanovi, a radim u drugoj, godinama obilazim pragove", rekla je Emilija.

Građani ispred Vlade navodili su različite razloge kao povod za prijem kod premijera Vučića – od problema sa nalaženjem posla, pa do stambenih pitanja: "Imam troje dece, samohrana sam majka, nemam rešeno stambeno pitanje, zato sam došla."

Građani su prenosili i utiske. Željko Mašnić iz Vrbasa kaže da nije imao utisak da je s predsednikom Vlade, jer je, kaže, imao najnormalniji pristup.

"Premijer me primio kao rođenog", kaže Somborac Ivan Probojčević. "Svi predsednici su grešili... Dobiju savetnike, oni ih stave pod stakleno zvono i to ih udalji od naroda. Oni ne znaju kako narod živi. Ovaj čovek je nešto uradio da čuje glas naroda iz svih krajeva", istakao je Probojčević.

A upravo je otuđenje od realnih problemima građana ono što predstavnici vlasti često zanemare, baveći se visokom politikom.

"Ovakvi razgovori, neposredan kontakt čini da političari stanu sa obe noge na zemlju i to bi moglo da pomogne premijeru u obavljanju funkcije. Nadam se da će se u radu institucija pojaviti više odgovornosti i boljeg odnosa prema građanima jer je to ono što građani očekuju", objasnio je sociolog Vladimir Vuletić.

Druga strana medalje, ocenjuje Vuletić, mogla bi da se pokaže ako građani često budu dolazili kod premijera sa nerealnim i besmislenim zahtevima ili pak ako bude pokušaja da se politički kompromituje ta, za građane korisna, inicijativa.

Nakon promena koje je najavio u načinu funkcionisanja Vlade, građani će ubuduće imati mogućnost da o svojim problemima razgovaraju direktno sa premijerom. Premijer će razgovarati sa građanima i u drugim gradovima Srbije.

Za razgovor sa premijerom prijavilo se, kako je saopšteno, oko 5.000 građana, pa je Vučić tim razgovorima umesto prvobitno planirana tri sata posvetio više od 13 sati.

Za svakog građanina bilo je odvojeno po 10 minuta da razgovara sa premijerom. Ispred Vlade je bilo i onih koji se nisu prijavili za današnje razgovore, oni su popunili formulare, pa će imati priliku da razgovaraju sa premijerom neki drugi put.

Vučić celodnevnim sastancima sa građanima uvodi novi način komunikacije sa narodom, a politički analitičari to ocenjuju kao dobar i koristan potez, odnosno način da vlast i premijer očuvaju kontakt sa realnošću građana, odnosno njihovim potrebama i problemima.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво