Vučić: Otvaranje poglavlja 19. jula u Briselu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da je Srbija dobila zeleno svetlo za poglavlja 23 i 24, koja će biti otvorena 19. jula.

"Mislim da imamo dobru vest za Srbiju, da otvaranje poglavlja ide 19. jula, kancelarka Angela Merkel nam je to čestitala, i kada to kancelarka kaže, onda ja apsolutno verujem u to. Vidim da su i Hrvati posle toga to potvrdili", rekao je Vučić. 

Vučić je rekao da je Angela Merkel pozvala sve da podrže Srbiju i da je zamolila da jedni druge podržavamo na evropskom putu.  

"Naše je da radimo, da se borimo, i da gledamo kako da naša ekonomija napreduje, i da imamo što je moguće veći rast i što je moguće niži deficit, i da se borimo za dobro građana Srbije", nave je premijer.

Poručio je da je Srbija danas na Samitu u Parizu bila dobro predstavljena i prilično zapažena.

"Verujemo u evropsku budućnost Srbije i u neuporedivo bolji životni standard građana Srbije, jer to je ono za šta se na kraju borimo uz mir i stabilnost u regionu", rekao je Vučić.

Vučić je novinarima rekao da Srbija sada sa većim optimizmom gleda u budućnost, da je ostalo još mnogo toga da se uradi, ali da veruje da će Srbija imati podršku EU i da će i sama taj posao uraditi.

Naveo je da je na Samitu u Parizu, pored otvaranja regionalne Kancelarije za mlade bilo reči o konkretnim projektima od izuzetnog značaja.

"Ne samo zbog Topličkog regiona i njegovog razvoja već zbog konekcija koje pravimo i sa Albanijom i za naše stanovništvo na KiM, ali i uopšte za saradnju i Prištine i Beograda.

Rekao je da će Srbija dati sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost u regionu.

"Mi se ne plašimo svog rada. Ekonomski napredak je nešto što nas ne brine. To imamo i biće sve bolje. Ono što nas je brinulo, to jesu mir i stabilnost u regionu i mi ćemo dati sve od sebe da se to očuva i da nastavimo sa prosperitetom i bržim putem ka EU", rekao je Vučić.  

"Srbija neće menjati svoj zakon zbog zahteva Hrvatske" 

Upitan da li je dogovor sa Hrvatskom postignut zato što su svi njihovi zahtevi ispunjeni, Vučić je rekao da Srbija nije menjala svoj stav i da je naša pozicija ista sada kao što je bila i pre.

"Mene nisu ništa ni pitali, samo su mi rekli da smo završili", rekao je Vučić i dodao da Srbija neće da menja svoj zakon zbog zahteva Hrvatske, te da je naša pozicija ista kao i pre.

Vučić je zahvalio Angeli Merkel zato što su neki od regionalnih problema rešeni zahvaljujući njenoj kancelariji. 

"Bez toga, plašim se da bi posledice bile drugačije, ili nešto nepovoljnije i lošije od onoga kakve su bile", rekao je Vučić. 

Predsednik Vlade Srbije je rekao da Srbija i Hrvatska imaju različite poglede na prošlost, ali da zbog toga ne bi trebalo da imaju i drugačije poglede na budućnost, jer takva politika ne bi bila dobra ni za jednu državu.

"Suština je u tome što imamo različite poglede na prošlost, ali nemojte da imamo zbog toga i različite poglede na budućnost, da me ubedite da se sada ne nalazimo u Parizu, nego u Berlinu ili Rimu", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja hrvatske novinarke.

Vučić je rekao da Hrvatska na određene stvari gleda na jedan način, a Srbija na drugi.

"Pustite nas da imamo različite poglede i različita uverenja", rekao je Vučić.

Dodao je da je bolje da se samo konstatuje da dve zemlje imaju različite poglede na stvari, a da se ne otvaraju pitanja iz prošlosti, od Varivoda do Vukovara.

"Treba da vidimo možemo li da razgovaramo, da imamo bolju ekonomsku saradnju. Ako se stalno budemo vraćali u godine unazad, plašim se da neće biti dobro ni za koga od nas", rekao je Vučić.

"Ne postoje problemi između Srbije i BiH" 

Vučić je preneo novinarima da je na Samitu Zapadni Balkan – EU govorio o problemima u regionu, ali da ne smatra da nesporazume u vezi s obeležavanjem godišnjice u Srebrenici treba tumačiti kao problem između Srbije i BiH.

"Ne bih rekao da postoje problemi na relaciji Srbija – BiH. Bio sam napadnut u Srebrenici prošle godine, trudili smo se da poboljšamo odnose na sve moguće načine, nijedan zahtev nismo uputili da se nađu napadači", rekao je Vučić.

Onda je, dodao je, "došla ta informacija da nam je zabranjeno da idemo, rekli smo – nećemo ići".

"A onda je neko rekao – pa nisu valjda mislili da će nas kupiti time što su dali pet miliona – iako to niko nije rekao, a onda su rekli – pa dale su neke novine... Više ništa na to ne možete da izgovorite. Možete da ćutite i pustite da prođe vreme", naveo je Vučić dodajući da je u Parizu govorio i o obeležavanju godišnjice "Oluje".

Na pitanje hrvatskog novinara zašto misli da je došlo do "Oluje", primetio je da Hrvati taj dan slave, "a nama je to najtužniji dan", pa poručio da nikako nećemo imati iste poglede na prošlost.

"Imao sam s predsednicom Hrvatske dobre razgovore, važno je i da ih nastavim, obaveze iz Sporazuma ćemo u potpunosti ispunjavati, 'Oluju' slavite, a mi žalimo, ali kad se to završi krajem avgusta, pozvaćemo vas da vidite kako hrvatska manjina živi i radi u Srbiji", naveo je premijer i primetio da imamo iste tenzije i probleme. 

"Stvari nisu ružičaste, ali moramo kroz to da prođemo na iskren način. EU je mesto gde je najbolja budućnost za naše narode, pred nama je mnogo rada i truda, a to je važno i za Srbiju i sve druge države Zapadnog Balkana", poručio je Vučić. 

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво