Dačić: Tražimo da se EU izjasni o odnosu prema Srbiji

Šef diplomatije Ivica Dačić očekuje od Evropske unije da se na Samitu o zapadnom Balkanu u Parizu izjasni i o svom odnosu prema Srbiji, a pre svega o tome da li želi odnos međusobnog uvažavanja.

Dačić je za Tanjug rekao da su najvažnije teme Samita regionalna stabilnost i evropska integracija regiona.

"Srbija će na tom skupu još jednom pokazati svoju opredeljnost za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja na Balkanu. Zato je odluka da se ne otvore poglavlja 23 i 24 veoma negativno odjeknula, jer Srbija traži elementarno poštovanje. Ako mi uradimo sve ono što se od nas traži ne očekujemo da budemo za to kažnjeni", naglasio je Dačić.

Ono što je Hrvatska uradila, a ostala je samo ona, pošto je London, kako je rekao, povukao svoju rezervu, nema nikakve veze sa pristupnim pregovorima, već se radi o zahtevima te zemlje koji se zasnivaju na bilateralnim odnosima što nije praksa u evropskim pregovorima.

"Oduvek smo bili spremni da otvorena pitanja rešavamo između nas, a Hrvatska nije jer nije ni delegirala ljude u komisije za rešavanje raznih otvorenih pitanja", istakao je Dačić.

Dačić je rekao da očekuje od EU da to pitanje reši, jer je sve što je bilo do Srbije ona učinila.

"Kada reč o poglavljima to je na EU. Treba da kaže da li želi odnos međusobnog uvažavanja, da znamo šta treba da radimo, a apsolutno smo protiv politike pokretnih ciljeva kako za nas, tako i za druge zemlje regiona", poručio je Dačić.

Sastanci poput Samita u Parizu, prema njegovim rečima, su korisni, jer će premijer i ministri zastupati politiku iz koje se jasno vidi da Srbija nastavlja evropski put, ali i da traži poštovanje za našu zemlju.

Ocenio je da je najvažnije da se održava "vatra" koja je upaljena u Berlinu i da zapadnobalkanska agenda i dalje bude prisutna u Brisleu, odnsono među najvažnijim članicama EU.

"Važno je isporučivanje rezultata, da imamo konkretne rezultate u projektima. Bilo da je reč o saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi, ali i kada je reč o regionalnoj kancelariji za mlade koju je inicirao premijer Aleksandar Vučić, a ideju prihvatio njegov albanski kolega Edi Rama", objasnio je Dačić.

Dačić je istakao da je jedna od tema i migracija, a Srbija traži da EU ima jedinstven pristup.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво